Nye indsatser for bedre screening for livmoderhalskræft
29. maj 2018

Nye indsatser for bedre screening for livmoderhalskræft

Kvinder med cerebral parese deltagere mindre i screening mod livmoderhalskræft end andre kvinder. Nu kommer Sundhedsstyrelsen med nye anbefalinger for at få flere screenet.

Kun 44 procent af alle kvinder med cerebral parese i alderen 23-61 år har været screenet for livmoderhalskræft inden for de seneste fem år, og kigger vi på kvindelige botilbudsbeboere, er tallet kun 16 procent.

Det har Spastikerforeningen tidligere gjort opmærksom på (læs artikel på altinget.dk).

Nu kommer Sundhedsstyrelsen med nye anbefalinger for screening af livmoderhalskræft. Fokus er blandt andet på at sikre, at alle kvinder har mulighed for at deltage i screeningen samt på brugen af HPV-test.

For at forhindre flest mulige tilfælde af livmoderhalskræft er det afgørende, at alle kvinder mellem 23 og 64 år har mulighed for at blive screenet. Desværre er der en gruppe kvinder, der ikke deltager i screeningen, selvom de egentlig gerne vil, og det skal de nye anbefalinger være med til at lave om på.

- På opfordring fra Spastikerforeningen indeholder de nye retningslinjer nu en direkte anbefaling om større fokus på kvinder med cerebral parese og andre funktionsnedsættelser. Det er vigtigt, at vi alle bidrager til at sikre, at kvinder med cerebral parese deltager i screening for livmoderhalskræft - og de øvrige forebyggende programmer for bryst- og tarmkræft. Kampen mod ulighed i sundhed har den højeste prioritet, siger Spastikerforeningens direktør.

Læs nærmere om de nye tiltag her: Sundhedsstyrelsen

Sidst opdateret:
Gå til top Top