En særligt lykkelig barndom

Der var højt til loftet og uendelige muligheder, da Anemone voksede op med en mor med cerebral parese.

Ane og VesterAf kursuskonsulent Trine Kamp Larsen

Når Anemone ser tilbage på barndommen på Lolland, og siden i Hundested, vælter det frem med gode minder. Livet som enebarn betød, at der var masser af opmærksomhed fra mor og papfar, og der var både plads til skiog strøgture og gode samtaler. Det eneste, der var anderledes, var, at Anemones mor har cerebral parese.

- Min mor har et handicap. Jeg har altid vidst det, min mor har altid været åben omkring det, og det har altid været noget, der var plads til at tale om. Men jeg mindes ikke, at jeg nogensinde har haft et wake-up call, hvor det pludseligt gik op for mig, at min mor var anderledes. Hun er, som hun er, og det er jeg vokset op med, fortæller Anemone, der egentlig hedder Ane, men ofte bruger Anemone som kælenavn.

Højt til loftet og ingen tabuer

Anemone omtaler sin mor som en fighter og humørbombe, der aldrig har ladet sit handicap fylde. For hende har alt kunnet lade sig gøre, men bare på en anden måde:

- Min mor har altid ment, at alt kan lade sig gøre, og hun har aldrig tilladt sig selv at blive begrænset, men bare gjort tingene på en anden måde. Som dengang vi var på skiferie, og min papfar og jeg løb på ski, mens min mor hang rundt i spaen. Eller strøgturene, som blev lidt kortet ned og med mange flere pauser, fordi min mor ikke kan gå så langt. Men vi kom afsted.

Der har altid været højt til loftet i hjemmet og plads til en åben dialog:

- Min mor og papfar har aldrig lagt skjul på, at vi havde lidt andre vilkår, og jeg har altid været meget tæt med min mor, vi har ingen tabuer i vores forhold. Og handicappet var en del af hverdagen, f.eks. når min mor skulle ind og opereres. Jeg har aldrig følt, at jeg blev ’snydt for noget’, fordi min mor har CP. Men i enkelte situationer har Anemone mærket et stik af misundelse.

- Jeg har da oplevet nogle episoder, hvor jeg har været lidt ærgerlig over, at jeg ikke kunne lave det samme med min mor, som veninder kunne med deres. Vi tager jo ikke lige til Berlin og traver 20 km. på en dag, så der har da helt klart været nogle begrænsninger.

På samme måde mindes Anemone heller ikke at have været pinlig over sin mor, da hun var barn, ej heller husker hun, at det var et problem at fortælle skolekammeraterne om det.

- Jeg tror, jeg har gået i 2. eller 3. klasse, da nogle af de andre spurgte, hvorfor min mor gik så underligt, og så sagde jeg bare, at hun havde et handicap og noget med benene. Det var det, og så løb vi ud og spillede fodbold.

Det er en meget børne-pragmatisk måde at se tingene på, men egentlig også et godt eksempel på, at tingene ikke behøver at være mere problematiske, end de er, mener Anemone.

Større forståelse for andre mennesker

Mange børn og unge, der vokser op i en familie med et handicap, bliver automatisk mere empatiske og rummelige, og det billede kan Anemone også sagtens genkende:

- Jeg har jo aldrig prøvet andet, men når jeg sammenligner med mine veninder, har jeg helt klart en større forståelse for andre mennesker, fordi jeg er vant til, at liv kan leves på mange måder. Og jeg er vant til at hjælpe til derhjemme. Hvis min mor først havde sat sig, var det besværligt for hende at springe op og hente kaffen, så jeg har været god til at spotte andres behov og springe til og hjælpe. Det er noget helt naturligt og ikke noget særligt, det er bare noget, man gør. Min mor er jo ikke doven, det er bare besværligt for hende.

Livet med CP er som alle andre liv også fyldt med op- og nedture, og smerter, frustrationer og ærgrelser, og Anemone er da også helt klar over, at hun sikkert ikke har set det hele, da hun voksede op:

- Min mor har givetvis haft dage, hvor hun var dødtræt af det hele, hvor smerterne fik overtaget og det hele var dumt. Men hun har aldrig blandet mig ind i det, understreger Anemone.

- Jeg er sikker på, hun har læsset af på sin mand eller veninder, for der skal også være plads til at have en øv-dag. Men hun har altid vist mig, at det hele nok skal falde i hak, og ikke læsset sine voksenproblemer af på et barn.

I dag har Anemone stadig et skønt forhold til sin mor, der siden er blevet opgraderet til mormor. 3-årige Vester har netop været på besøg med overnatning hos mormor og har glæde af en meget aktiv mormor, der insisterer på at gøre de samme ting som alle andre, på en måde der kan lade sig gøre for hende.

Fakta om Anemone

Anemone Nielsen er 33 år, mor til Vester på snart 3 år og fotograf. De bor på Christiania i København.

Sidst opdateret:
Gå til top Top