Alle gode gange tre!

Når Amalie Vinther stiller til start i Tokyo, er det tredje gang, hun deltager ved de Paralympiske Lege (PL) - drømmen er en medalje.

Af Frands Havaleschka

Med et års forsinkelse er Amalie Vinter nu klar til at kaste sig i vandet på det olympiske svømmestadion i Tokyo. Favoritdisciplinen er 400 m. fri, hvor hendes mål er at svømme sig i finalen og opnå en flot top 5-placering, som hun gjorde ved PL i Rio. Og hvis det hele flasker sig, vil hun blive jublende lykkelig, hvis det lykkes hende at komme på medaljeskamlen.

Men konkurrencen er benhård. De mange corona-aflyste stævner betyder samtidig, at det er meget svært at vide, hvor på verdensranglisten Amalie i øjeblikket befinder sig og hvilke nye svømmere, der kan tænkes at dukke op i Tokyo. Men én ting ved hun. Hun har trænet godt op til PL og håber derfor på en rekordtid.

- Jeg træner i vandet ni gange om ugen af to timers varighed. Der udover er jeg to gange om ugen i styrketræningslokalet og træner dryland (gymnastik, udspænding mv,) fire gange om ugen. Det bliver til i alt ca. 24 timers træning på en uge, fortæller Amalie, der er så fokuseret på sine forberedelser, at hun har taget et halvt års orlov fra sit pædagogstudie i Aarhus.

Amalie Vinther.

Og i de perioder, hvor svømmehallerne har været lukket, har hun trænet ’åbent vand’ svømning i både Limfjorden og senest i Aarhus bugt. I det hele taget har hun gjort alt for at holde sig i gang, siden hun i maj 2020 blev udtaget til PL. Kort tid efter udtagelsen blev det aflyst, og ingen vidste dengang, om PL-stævnet nogensinde ville blive afholdt, hvilket var noget af et antiklimaks.

- Det var en hård nyhed at få, og jeg var virkelig langt nede i kulkælderen i flere dage, indrømmer Amalie.

- Men jeg fik en god snak med mine forældre og min søster, som selv er tidligere elitesvømmer, og de gav mig motivationen til at fortsætte. Samtidig lavede min træner Bjarne Kragh, som har fulgt mig i over 10 år, et godt træningsprogram, som jeg har fulgt.

Startede i Thisted

Amalie har svømmet siden hun var otte år, hvor hun startede på et børnehold i Thisted Svømmeklub. Hun havde talent og blev en rigtig god svømmer på trods af sin cerebral parese, der giver visse udfordringer i højre side af kroppen.

Hun svømmede sig til en plads på klubbens 2. hold, og ved et stævne fik hendes daværende træner kontakt til Parasport Danmarks træner og gjorde ham opmærksom på Amalie. De var hurtigt enige om, at hun havde store muligheder indenfor parasporten. Sammen med sine idrætsinteresserede forældre tyggede Amalie lidt på muligheden, sagde ja og blev inviteret med til en samling i 2008.

Mange svømmetag senere har resultatet været en stor stævneaktivitet i både ind- og udland samt udtagelse til PL i London i 2012 og Rio i 2016. Næste mål er om kort tid PL i Tokyo. Nu skal den store begivenhed selvfølgelig lige afvikles først og oplevelsen suges ind – men med udsættelsen er der kun tre år til de næste Paralympiske Lege.

Er du med der, Amalie?

- Som det ser ud nu, fortsætter jeg efter legene, for jeg elsker jo at svømme, lyder den klare PL-melding.

Kort om Amalie Vinter

Amalie er 25 år, født juleaften. Forældrene skulle holde juleaften hos bedsteforældrene, men endte i stedet på Viborg Sygehus, hvor Amalie blev født tre måneder for tidligt. Amalie bor i Aarhus, svømmer i Aarhus Swim, der er en sammenslutning af flere klubber, og læser til pædagog.

Sidst opdateret:
Gå til top Top