Nyt forskningsprojekt skal undersøge folks erfaring med cannabis som medicin
03. september 2018

Nyt forskningsprojekt skal undersøge folks erfaring med cannabis som medicin

Vi ved, at flere af Spastikerforeningens medlemmer selvmedicinerer sig med cannabis-medicin. Typisk for smerter og uro i kroppen. Men virker det, hvilke sygdomme og diagnoser har de, og hvilke stoffer tager de? Det er en ph.d. studerende nu i gang med at undersøge.

Da flere andre sygdoms-grupper har det på samme måde, er det interessant at få afdækket omfanget af brugen af cannabis som medicin. Det har nu fået Sinikka Kvamme, der er ph.d. studerende ved Center for Rusmiddelforskning, i gang med et spændende projekt.

Hun har sat sig for at undersøge hele denne problematik til bunds og vil meget gerne have hjælp fra folk, der bruger cannabis til medicinsk formål – såvel legalt som illegalt.

Hun har derfor bedt Spastikerforeningen om at offentliggøre ph.d. projektet og i den forbindelse opfordre alle, der har erfaring med cannabis som medicin, om at deltage i en anonym spørgeundersøgelse, der løber frem til 1. november 2018. 

Effekter og bivirkninger

Sinikka Kvamme undersøger blandt andet, hvad det er for noget cannabis, folk bruger, hvilke lidelser de bruger det til, hvilke typer cannabis der anvendes og hvad folk oplever af effekter og bivirkninger.

Baggrunden for hendes ph.d. projekt er den 4-årige forsøgsordning med medicinsk cannabis, som startede 1. januar i år, til de fire patientgrupper: Sklerosepatienter, patienter med rygmarvsskade, patienter i behandling med kemoterapi og en bred gruppe af smertepatienter.

Flere hundrede patienter har været i gang med de to præparater, der indtil videre er godkendt som medicinsk cannabis. Men omfanget af medicinsk cannabisbrug i Danmark er muligvis langt større end den nuværende lovgivning tillader.

Omfattende medicinsk potentiale

På sociale medier findes for eksempel en række grupper med tusindvis af medlemmer, som deler råd og erfaringer med brugen af cannabis i behandlingen af både fysiske og psykiske lidelser. Denne tendens vækker både interesse og bekymring. Forskning indikerer, at cannabis har et omfattende medicinsk potentiale, men selvmedicinering med et illegalt rusmiddel rummer potentielt en række andre risici.

- En håndtering af denne samfundsmæssige udfordring kræver i udgangspunktet mere viden om motiver og mønstre for brugen af illegal medicinsk cannabis. Det undersøger vi i dette projekt, understreger Sinikka Kvamme.

Hele ph.d. projektet, der løber frem til 2021, vil samtidig give Spastikerforeningen mulighed for at få et indblik i, hvilke erfaringer mennesker med blandt andet cerebral parese og epilepsi har gjort sig med at bruge cannabis som medicin.

Sidst opdateret:
Gå til top Top