CP skulle ikke stoppe drømmen om at blive far

Jesper Juhl Ortved har CP og er far til tre børn. Det har givet udfordringer, men hans CP skulle ikke stoppe drømmen om at få børn.

Jesper Juhl OrtvedAf Benjamin Steengaard Rasmussen

Som far til hele tre børn – to piger på 3 og 8 år og en dreng på 11 år - kan man næsten blive i tvivl, om der overhovedet har været særlige udfordringer som far for 37-årige Jesper Juhl Ortved, der har cerebral parese. Men det har der været, og det er der stadig. Han har bare haft den holdning, at hans diagnose ikke skulle stå i vejen for drømmen om at blive far.

Jesper bor i Bramming, tæt på Esbjerg, er gift med Dorte og arbejder på kontor hos et netselskab. Han er fysisk ramt i højre side af kroppen, og da han som 26-årig blev far for første gang, var det ikke uden store overvejelser.

- Jeg havde først og fremmest en skræk for, at CP skulle være arveligt, så mit barn fik CP. Og det ville være det sidste, jeg ønskede. Men jeg tænke også på, om jeg kunne slå til som far, kunne jeg give mine børn de ting, jeg ønsker for dem, fortæller Jesper og tilføjer: -

Min CP begrænser mig og kan i nogle situationer gøre det svært, da jeg er fysisk udfordret og ikke kan spille fodbold, løbe, lege i legeland, kravle, som man ofte gør som far. Jeg har også svært ved at sidde længe og gå langt, og så mangler jeg nogle gange overskud.

Mindre overskud

Da Jespers første barn blev født, var han meget på dupperne for at følge barnets udvikling. Det var frygten for, at barnet havde CP, der fik Jesper til at være helt fremme i skoene.

- Frygten har siddet i mig hele tiden, og jeg har haft det sådan, at det jeg selv har oplevet som barn, skal ikke overgå mit eget barn, forklarer Jesper, der var gennem mange operationer pga. en stram akillessene m.m.

Jespers drøm om at få 2-3 børn er gået i opfyldelse, men har som ventet også skabt en dagligdag, der giver ham flere udfordringer.

- Jeg har perioder med mindre overskud, hvor det kan være svært at navigere rundt i det hele, og jeg må erkende, at jeg ikke kan være med til alt. Jeg har lagt et hårdt pres på mig selv med familie, arbejde, styrketræning m.m. så der er ikke mange minutter i overskud, siger Jesper.

Der er nogle aktiviteter, som Jesper må sige nej til, og det kan skuffe børnene. Men omvendt ved de også, at deres far har nogle begrænsninger.

- Jo større de er blevet, jo større forståelse har de fået for min situation. Som familie er de jo en del af det, og de viser stor forståelse og interesser sig for det. Vi er meget åbne omkring mine begrænsninger, forklarer Jesper. Trods udfordringerne mener Jesper generelt, at det har været og er godt at være far.

- Jeg har lært at håndtere faderrollen på en ny måde og finde en balance, der passer til mig. Jeg vil gerne leve et så normalt liv, som jeg kan. Jeg synes ikke, man skal lukke nogle døre, men arbejde med det og ikke begrænse sig. Hvis ikke man prøver, så opnår man heller ikke det, man vil, fastslår Jesper.

Fakta om Jesper

Jesper Juhl Ortved er 37 år, har cerebral parese, bor i Bramming og er gift med Dorte. Han har tre børn på 3, 8 og 11 år.

Sidst opdateret:
Gå til top Top