Nyt overblik over idrætsaktiviteter for børn med handicap

Nyt overblik over idrætsaktiviteter

Den nye søgeportal www.specialsportguide.com giver forældre til børn med handicap overblik over idrætsaktiviteter.

Af Stine Mørkeberg – Foto: Specialsport.dk

 

Bedre selvværd, større selvstændighed og bedre chancer for at få et arbejde inden for erhvervslivet. Det er blot nogle af gevinsterne, børn har ved at gå til en idrætsaktivitet. Men for forældre til børn med cerebral parese (CP) kan det være omstændigt at finde et tilbud, der passer til deres børns behov. Det resulterer i, at kun omkring 15 procent af børn i specialskoler er aktive i en idrætsforening, mens 80 procent af andre børn i skolealderen er det.

Det vil organisationen Specialsport.dk lave om på. Derfor har de lavet en søgeportal – specialsportguide.com – hvor forældre til børn med handicap kan søge efter et målrettet fritidstilbud, som passer til deres børns behov.

- Vi vil gerne gøre det nemmere at finde det rette tilbud. På mange hjemmesider kan man i forvejen finde et overblik over idrætsgrene i et geografisk område – og enkelte steder kan man få et overblik over idrætstilbud til mennesker med forskellige typer af handicap. Men inden for samme handicap kan der være meget forskellige behov. Derfor har vi gjort det muligt at søge efter idrætsaktiviteter ud fra kriterier som ”fysiske hensyn og kompensering” eller ”god tid og praktisk støtte” kombineret med landsdel eller kommune, sportgren og ugedag, siger Trine Ravn, der er leder af specialsport.dk – en landsdækkende NGO, som skaber adgang til foreningslivet og fællesskaber for børn og unge med særlige behov og handicap i Danmark.

 

Inspiration fra boligportal

Inspirationen til den nye søgeportal er hentet fra BoligPortal, hvor man på lignende måde opsætter en række kriterier for den bolig, man søger. Indtil videre samler Specialsportguide.com knap 500 tilbud fordelt på foreninger i hele landet. Specialsport.dk har været i kontakt med alle de foreninger, som er på specialsportguide.com og interviewet dem om deres hold.

Trine Ravn har en søn med Downs syndrom, som i dag er 20 år. Han var omkring 12 år, før han kom i gang med en fritidsaktivitet, og hun savnede dengang selv et bedre overblik over tilbuddene. Også i dag kræver det meget af forældrene at få overblik over tilbuddene.

- Vi oplever for eksempel, at nogle forældre har mulighed for at køre et stykke for fritidsaktiviteten, men til gengæld er det vigtigt for dem, at den ligger på en bestemt ugedag. Men det kan blive uoverskueligt at ringe til 25 klubber for at finde ud af, hvem der har hold om torsdagen, siger Trine Ravn.

 

Typiske bekymringer

For Trine Ravn var det ikke kun manglen på overblik over tilbud, men også en bekymring, der afholdt hende fra at sende sin søn til en fritidsaktivitet tidligere.

- Jeg kunne næsten ikke overskue at tage uden for en dør, fordi han stak af hele tiden. Forældre til børn, der sidder i kørestol, kan have en bekymring omkring, hvordan adgangsforholdene er, om barnet kan være med i aktiviteten, og om barnet vil blive mobbet, fordi det taler eller bevæger sig anderledes, siger hun.

Nogle af den slags bekymringer håber Trine Ravn, at den nye søgeportal kan afhjælpe, men derudover tilbyder specialsport.dk også gratis individuel rådgivning til de familier, som har behov for det.

- Vi prøver at finde frem til den hjælp, der kan få familien i gang med en fritidsaktivitet. Det kan for eksempel være hjælp til en ansøgning eller til at følge barnet til aktiviteten de første gange alt efter familiens behov og hvilke muligheder vi har i området, siger Trine Ravn.

 

Tilbud er ujævnt fordelt

Både i arbejdet med den nye søgeportal og deres arbejde generelt er Specialsport.dk stødt på den udfordring, at der findes flere idrætstilbud i nogle landsdele end andre.

- I Sønderjylland, Midtjylland og på Bornholm er der ikke helt så mange fritidsaktiviteter at vælge imellem som i resten af landet. Men vi har løbende nye foreninger, der tilmelder sig, så det skulle gerne løbende blive lettere for forældre rundt om i landet at finde et relevant tilbud til deres børn, siger Trine Ravn.

 

Fakta

Søg fritidsaktivitet

Du kan afprøve den nye søgefunktion på specialsportguide.com, og på Specialsport.dk kan du læse mere om foreningens tilbud og finde kontaktinformationer.

 

Tips til din søgning på specialsportguide.com

  • Kommer der ingen eller for få muligheder frem, når du søger på specialsportguide.com, så prøv at vælge færre kriterier.
  • Om mandagen kan du opleve teknisk knas med søgeportalen, mens den bliver opdateret. Hvis du oplever det, så prøv at søge igen en anden dag. Specialsportguide.com er primært drevet af frivillige, og derfor bliver den opdateret manuelt en gang om ugen.

 

Idrætsdag: Find en sportsgren, som passer til dig

Idræt er for alle, og det vil CP Danmark gerne vise dig som barn, ung, voksen med CP eller pårørende til en med CP. Derfor inviterer foreningen i samarbejde med idrætten Powerchair Floorball, Parasport Danmark og Specialsport.dk til en spændende dag i fællesskabets og idrættens tegn søndag den 29. oktober. Du får både mulighed for at prøve forskellige idrætsgrene og få vejledning og råd med på vejen fra erfarne konsulenter - bl.a. en konsulent fra specialsport.dk. Prisen er 250 kr. for medlemmer og 500 kr. for ikke-medlemmer.

Læs mere om kurset her

Kurser & arrangementer

Kom med på kursus

Læs mere ›
Gå til top Top