Drømme om fællesskab og menneskelig udvikling

Cath Borch Jensen er 37 år, bor på Frederiksberg, arbejder som formidler, er uddannet zoneterapeut og desuden autodidakt danser. Og så drømmer hun. Meget. For drømme giver hende energi og fokus i livet.

Af Trine Kamp Larsen

Nogle drømmer om at kunne gå bedre, vinde en million eller at rejse til Kina. Cath har mange drømme, der strækker sig i forskellige retninger. De bidrager til den person, hun er:

- Jeg er et menneske, der får ting til at ske. Jeg har mange drømme! Jeg drømmer om at rejse mere, om at finde en partner med et solidt selvværd, der kan holde min ild i røven og hjertet ud, og om at udgive og tjene penge på at skrive bøger og holde foredrag.

- Jeg drømmer også om, at mennesker i fleksjob får mulighed for at forme deres arbejdsliv på lige fod med andre, og at de får mulighed for at uddanne sig parallelt med deres job. Jeg drømmer om månedlig, statsbetalt massage til alle mennesker med et handicap.

De fleste af drømmene arbejder hun løbende på at realisere, andre står længere nede på prioriteringslisten. Men hun mener, at det er vigtigt at drømme.

- Det gør mit liv større og mere indholdsrigt. Det giver et læringspotentiale, jeg bliver et bedre menneske og skarpere på mig selv og mine egne værdier. Jeg prioriterer mine drømme løbende og forskelligt, men mit udgangspunkt er, at de skal realiseres på et tidspunkt. Ellers pakker jeg dem væk, understreger Cath.

Politiske ønsker ja, men ingen drøm om at blive aktiv i politik

Mange af Caths drømme går i retning af politiske forbedringer, så mennesker med funktionsnedsættelser får bedre vilkår, men hun har ikke tålmodighed og temperament til at lægge sine kræfter i partipolitik:

- Der er andre veje, der er mere gunstige for mig. Politisk mundhuggeri trætter og demotiverer mig, og jeg føler, at der i de politiske processer bruges meget krudt på diverse afledningsmanøvrer, der hurtigt ville kunne sætte mig og andre uden for reel indflydelse. Derfor tager jeg opgaven på mig på andre måder.

- Jeg lever af at kommunikere og bruger forskellige platforme til at formidle mine holdninger. Jeg tror på ændringer indefra og ’nedefra’ og op. Jeg er god til at netværke og lære af og skabe dialog med mennesker, der har erfaring og indflydelse, på forskellige områder. Jeg er et meget learning-by-doing-menneske. Nysgerrighed, knofedt og optimisme er centralt for mig, når noget skal realiseres.

Stadig antagelser om, at mennesker med handicap ikke kan…

Flere af Caths drømme er allerede gået i opfyldelse, men det har krævet stor ihærdighed at overbevise systemet om, at man godt kan lykkes på trods af f.eks. spasticitet og kørestol:

- Jeg er uddannet zoneterapeut og har danset i professionelle danseforestillinger. Da jeg ville tage min uddannelse, fik jeg i første omgang at vide fra folk, der overhovedet ikke kendte mig, at det kunne ikke lade sig gøre. Heldigvis havde jeg en sagsbehandler, som troede på mig, og som ikke hoppede med på den udbredte antagelse om, at man ikke har evnerne, fordi man har en funktionsnedsættelse.

- Han troede på mig, og det er jeg ham og dem evigt taknemmelig for. Grundlæggende er jeg et meget taknemmeligt menneske. Det tror jeg, mange med lignende livsvilkår er, og vi ved også, at vi skal sætte pris, på det vi har, og arbejde hårdt for det, vi gerne vil have. Fælleskabet og det at støtte hinanden i vores drømme og hverdag, med alle de glæder og udfordringer vi alle sammen møder, er noget af det vigtigste for mig, fremhæver Cath med en oprigtighed i stemmen, så man slet ikke er i tvivl.

- Hvis jeg skulle koge alle mine drømme ned til én ting, ville jeg sige, at det ikke kan lade sig gøre. Men hvis jeg skal, vil jeg hive drømmen om fællesskabet frem, som det allervigtigste. Sammen kan vi meget mere, end vi kan hver for sig. Og troen på hinanden giver en kæmpe rygvind, som vi alle kan give og hente brændstof til og fra, slutter Cath.

Sidst opdateret:
Gå til top Top