De Paralympiske Lege er bare et niveau over alt andet

Sebastian Frederiksen var klar til de Paralympiske Lege sidste år, men fik som alle andre udskudt festen pga. corona. Nu er formen i top igen, og han glæder sig til at komme ind på den største sportslige scene, man kan træde ind på som kørestolsrugbyspiller.

Sebastian Frederiksen.Af Benjamin Steengaard Rasmussen

For et år siden var Sebastian Frederiksen i topform, toptrænet og topklar til at tage til de Paralympiske Lege (PL) i Tokyo. Men coronavirussen fik overmandet hele verden, og PL-arrangørerne måtte pakke ned igen og udskyde den store sportsfest til året efter.

Det var en stor skuffelse for Sebastian, der har cerebral parese og er playmaker på det danske landshold i kørestolsrugby, der kvalificerede sig til PL tilbage i 2019. Men i år skal det være. Flyet med de danske deltagere i kørestolsrugby letter den 17. august, medmindre Sebastians eneste frygt går i opfyldelse; at corona ødelægger PL-festen.

Sebastian Frederiksen er en vigtig brik på det danske hold og har op til PL trænet hårdt og vedholdende med otte træningspas om ugen fordelt på seks dage; konditionstræning, rugbytræning, styrketræning og pilates.

- Jeg har også stor fokus på kost og ernæring og har en kostvejleder på, ligesom mentaltræningen også er vigtig, fortæller playmakeren. Sebastian er i øjeblikket projektansat i Parasport Danmark, hvor han arbejder med frivillighed op til næste EM i kørestolsrugby, så næsten al fokus er rettet på den tempofyldte sport.

For Sebastian er det dog vigtigt, at alt ikke handler om kørestolsrugby, men at arbejde eller andre fritidsinteresser også fylder og får noget fokus. Det er en del af den mentale træning.

Højeste forventninger

- Intensiteten er højere frem mod PL end mod for eksempel EM, og PL giver en større opmærksomhed fra resten af verden. Der kommer mere fokus på de små detaljer, for PL er bare et niveau over alt andet, forklarer Sebastian.

Han har oplevet en større opmærksomhed på holdet op til PL, men de højeste forventninger kommer dog fra spillerne selv.

- Vi er seedet som nummer 7 ud af 8 hold, og bookmakerne tror på en 6. plads. De første kampe bliver afgørende, men jeg tror ikke, at vi taber det hele. Vores målsætning er top 4, og jeg tror på holdet. Fysisk kan vi sagtens være med, og jeg tror, at vi med en god indsats kan komme langt, siger Sebastian og tilføjer med et smil:

- Vi har selvtillid, og så har vi en amerikansk træner, der ikke kender janteloven.

Har styr på nerverne

PL er en kæmpe sportsbegivenhed, men er også bare en oplevelse i sig selv at være en del af. Ud over det sportslige glæder Sebastian sig bare generelt til hele oplevelsen.

- Jeg tror egentlig godt, at hele PL-oplevelsen kan komme til at overskygge det sportslige, for det er stort. Men når man er på et hold, så bliver man holdt lidt nede på jorden og holder fokus, forklarer Sebastian og tilføjer:

- Som playmaker på holdet har jeg tidligere stået for presset i vigtige kampe, så jeg føler mig sikker på, at jeg også har nerverne denne gang, selvom PL er noget særligt. Efter et års forsinkelse er den rutinerede spiller i hvert fald helt klar til at kæmpe for de rød-hvide farver, og Sebastian vil nyde hver eneste dag i Japan til det hele er slut – og det kommer forhåbentlig til at vare længe for holdet.

Om Sebastian Frederiksen

Sebastian er 27 år, bor i Hillerød og blev sidste år færdiguddannet i Sport Management. Han begyndte at spille kørestolsrugby som 15 årig og har spillet næsten 10 år på landsholdet. I 2019 var han med til at vinde sølv ved EM, hvilket skaffede holdet en billet til PL, hvor de er 12 deltagere afsted.

Sidst opdateret:
Gå til top Top