Husk du er altid meget mere end dit handicap!

Husk du er altid meget mere end dit handicap!

Tema om mobning: I skolen kendte de mig i forvejen og var gode til at acceptere den jeg var, fortæller Erik Olsen.

Af Michelle Andersen og Frands Havaleschka

Erik Olsen er netop fyldt 20 år og har efter sommerens afslutning på HHX – handelsgymnasium i Hillerød – kastet sig over et vikarjob som pædagogmedhjælper på en specialskole i Hillerød. Hele efteråret knokler han på for at tjene penge til et længere ferieophold i Indien i januar sammen med sin bedste ven Christian.

- Det bliver fedt, vi skal primært rejse rundt i det nordlige Indien og bl.a. opleve Taj Mahal, Agra Fort og det gyldne tempel, fortæller den nyudklækkede HHX-student, der ser frem til et sabbatår med mange spændende oplevelser.

Der er således meget at se frem til, og da Erik generelt er et positivt menneske har det altid overskygger den kendsgerning, at han også er født med cerebral parese (CP). Bevares, en let form for CP vil mange mene, men alligevel en venstre side der er påvirket med små synlige tegn på hånd og fod, især når han er træt. Synlige gener som sagtens kunne være en udløsende faktor for mobning i folkeskolen.

Men den har Erik heldigvis ikke oplevet i nævneværdig grad:

- Jeg bor i en lille forstad til København så de andre i min folkeskoleklasse var jo dem jeg var vokset op med. De kendte mig i forvejen og var gode til at acceptere den jeg var.

- I gymnasiet var det lidt anderledes for der kendte jeg ikke nogen da vi startede, men det kom jeg jo til hen ad vejen, og her skulle jeg bare fortælle min historie. Det måtte jeg selvfølgelig gøre med jævne mellemrum når nye klassekammerater dukkede op.

En del af Erik

- Mit handicap er naturligvis en stor del af mig. Jeg har haft en normal og tryg opvækst med forældre, der altid har støttet mig, tre søde søskende og gode venner. Det er selvfølgelig aldrig normalt at have et handicap, men jeg har haft det trygt og godt, så det har givet mig en god ballast til livet, fortæller Erik.

Handicappet har derfor aldrig været en negativ del som han hader. Mange med handicap går og drømmer om at kunne slippe for det, men Erik har accepteret at han er født som han er, og det er ikke noget der går ham på i hverdagen.

Har du oplevet at føle dig udenfor i folkeskolen?

- Ja det har jeg. Jeg havde en rigtig dårlig balance da jeg var mindre så jeg lærte at cykle ret sent. Jeg ville selvfølgelig gerne have kunnet cykle i folkeskolen, men det kunne jeg ikke, så her opstod ind imellem nogle situationer, hvor jeg følte mig udenfor.

- Men jeg føler ikke at det var mine venner, der holdt mig udenfor, men mine egne begrænsninger, så det var faktisk mit fysiske handicap, jeg følte mig begrænset af, fremhæver Erik.

Åben om sit handicap

Har du haft oplevelser med mobning under din uddannelse på HHX?

- Nej, faktisk ikke. Man kan ikke se mit handicap medmindre man ved det, og den måde jeg taler om mit handicap på, har gjort det lettere for andre at acceptere det, fordi jeg selv har accepteret det. Jeg er meget åben om mit handicap, og jeg tror at det har haft stor betydning for at jeg ikke er blevet mobbet, vurderer Erik.

- Folk kan godt lide når man er åben og ligefrem, og det giver samtidig et godt førstehåndsindtryk.

Erik har også masser af humor og selvironi, og kan joke med sit handicap og sine begrænsninger, hvilket også er med til at lette stemningen og acceptere ham som en del af fællesskabet.

- Jeg mener det er ret vigtigt at folk ikke betragter dig som et offer det er synd for. Det skal ikke være handicappet der styrer dig, for man er ikke udelukkende sit handicap, men også en masse andet, understreger Erik.

Mere end sit handicap

Noget af det ’andet’ som Erik således også er, handler om hans store interesse for foldbold. Han har spillet fodbold i mange år og gør det stadig ind imellem. Han startede til træningen i den lokale fodboldklub som lilleputspiller på lige fod med alle andre, og har også spillet en del kampe. På et tidspunkt fik han et praj om, at han havde store muligheder for at komme på CP-landsholdet.

Her har han i flere år været en del af talentholdet og spillet sammen med mange, der er dårligere stillet rent fysisk end ham selv. Og det er så her dilemmaet opstår, hvor Erik som 20-årig er kommet i klemme imellem de nok så berømte ’to stole’. Han er for fysisk udfordret til klubfodbolden og for god til CP-fodbolden, men et godt kompromis har været at gå trænervejen!

Dilemmaet med de to betragtninger er noget han også er stødt på i flere andre sammenhænge, bl.a. med jobansøgninger. Her har han længe været i tvivl om han skulle bruge ’handicapkortet’ når han søgte jobs, specielt når det er svært at se hans handicap med mindre at man ved det.

- I starten fortalte jeg i ansøgningen at jeg havde et handicap – det gør jeg ikke længere, nu søger jeg uden den oplysning, fortæller Erik, der som nævnt er i fuld gang med et sabbatår efter sin HHX.

Fleksibelt sabbatår og økonomi

Hvor længe sabbat-perioden skal vare er han lidt i tvivl om, men tankerne kredser om 1-2 år, hvor han skal arbejde, rejse og vedligeholde sin fysiske træning for at blive motorisk bedre i kroppen. Regelmæssig træning er noget han formentlig vil blive ved med at praktisere resten af livet. Det har i hvert fald ligget i baghovedet lige siden han for godt 10 år siden var en af de første der testede det virtuelle Mitii-træningsprogram.

Til gengæld ved han nogenlunde godt i hvilken uddannelsesretning han skal gå, når han skal starte på en videregående uddannelse, hvilket hans rigtig fine HHX-karakterer inviterer til.

- Det skal være noget med international økonomi, international business og politik eller måske noget i banksektoren, det kunne i hvert fald være mega spændende, mener Erik, der et stykke ude i fremtiden godt kan se sig selv som en glad ’talknuser’.

Sådan oplever Erik sin cerebral parese

”For det meste fysisk. Jeg fungerer som jeg skal. Min hånd hænger lidt, og hvis jeg er træt halter jeg en smule og trækker lidt på det ene ben. Jeg løber lidt sjovt. I hverdagen kommer det mest til udtryk når jeg er træt. Kognitivt har jeg ikke de store udfordringer, dog kæmper jeg en del med træthed. Når min krop bliver træt på grund af min CP bliver humøret påvirket og min tolerancetærskel lavere.

Eriks god råd for at undgå mobning:

- Vær åben om dit handicap og vis det som det er.
- Opbyg gode relationer til folk, der har forståelse for det at have et handicap. Det er fedt med et godt netværk.
- Det er altid rart at finde en anden med samme handicap som man kan spejle sig med/i.
- Vær velforberedt når du skal starte på nye ting, f.eks. skole, uddannelse og job, fortæl om dine behov og bed om den hjælp du har brug for.
- Husk du er ikke dit handicap, vær ikke bange for at vise andre sider af dig selv.

Sidst opdateret:
Gå til top Top