Gode resultater med behandlingsformen osteopati

Sidste år begyndte Neurocenter Østerskoven at afprøve behandlingsformen osteopati på borgere med cerebral parese, og det har givet gode resultater.

Osteopati på Neurocenter Østerskoven.Af Benjamin Steengaard Rasmussen

Martin Haslund Henriksen slapper af på briksen, mens fysioterapeut Ole Christensen holder om Martins hoved og undersøger det med små tryk.

Vi er på Neurocenter Østerskoven i Hobro, hvor flere borgere med cerebral parese gennem de sidste 1½ år har prøvet behandlingsformen osteopati.

Det er Ole Christensen, der har arbejdet på Østerskoven i ni år, der har kastet sig over den særlige behandlingsform, der er mere almindelig udenfor landets grænser end herhjemme. Men hvad er osteopati egentlig?

Osteopati påvirker hele kroppen. Hvis man trykker et sted, så påvirker det et andet sted. Det er en hollistisk tilgang til kroppen, hvor sind og krop hænger sammen. Elementer som kraniosakral, kiropraktik/manipulation af led med mere indgår i osteopati, hvor samspillet mellem hjerne og krop fylder en meget større rolle end i traditionel fysioterapi.

- Jeg har tidligere kun arbejdet med de gængse fysioterapeutiske metoder inden for det neurologiske område, men sidste år valgte vi at prøve med osteopati, som jo er godkendt af Sygesikringen Danmark, siger Ole Christensen.

Han er i gang med en fire-årig engelsk diplomuddannelse i osteopati og har gode erfaringer med behandlingen.

Min krop har det bedre

Martin er 26 år, har cerebral parese og har oplevet gode resultater af Oles behandling med osteopati. Martin er låst i nakken, kan ikke strække leddene helt, har smerter og er spastisk i arme og ben. Han får almindelig fysioterapi tre gange om ugen og derudover osteopati en gang om ugen.

- Min nakke låser ikke så tit, som tidligere, og min venstre arm er blevet bedre. I det hele taget har min krop det bedre, efter Ole begyndte med osteopati, forklarer Martin.

I behandlingen bruger Ole hænderne på kroppen, hvor han kan mærke kroppens tilstand. Det handler om at få en krop i balance, hvilket kan være en lang proces, hvor der kan gå ½-1 år.

- Som sagt er osteopati en helhedstankegang for borgerne, men osteopatien står ikke alene i behandlingen omkring sammenspillet mellem hjerne og krop. Der indgår flere ting, det kan også være musikterapi, så det kan være svært at måle, om det er det ene eller andet, der har hjulpet personen til at få det bedre, forklarer Ole Christensen, der kalder det for et detektivarbejde, fordi han er på jagt rundt i personens krop for at finde de udsatte steder og forbindelser.

Gode perspektiver

Ole Christensen har set gode resultater med flere borgere på Neurocenter Østerskoven og mener, at der er gode perspektiver for at bruge osteopati til mennesker med cerebral parese. For eksempel kan det blive nemmere at smertelindre borgere uden verbalt sprog, fordi man med osteopati kan finde præcis, hvor smerterne kan komme fra.

Og de lyse fremtidsudsigter gælder naturligvis også Martin Haslund Henriksen.

- Jeg tror, at vi bedre kan vedligeholde Martins krop, men også øge bevægeligheden i arme og ben. Håbet er, at Martin får det mere velbefindende fysisk, og at han kan gå lidt mere med støtte, siger Ole

Kort om:

Osteopati er en manuel behandlingsform, hvor osteopaten udelukkende bruger sine hænder som redskab. Osteopati er baseret på traditionelle sundhedsvidenskabelige fag som anatomi, neurologi, fysiologi, biomekanik, embryologi og patologi, og osteopaten betragter kroppen som én sammenhængende organisme via muskel-skelet-systemet, de indre organer, kredsløbet og nervesystemet.

Sidst opdateret:
Gå til top Top