Vibekes julekalender

Vibekes julekalender

Adventsgaver, julebag, hjemmelavede gaver og rigeligt med julefrokoster. Vibeke Christiansen går all in, når det handler om julen, men det kræver planlægning at få energien til at strække til de mange aktiviteter.

 

En dag i efterårets løb tikker en mail ind i min indbakke, som skiller sig ud fra de øvrige: Ordene ”elsker jul” indgår i mailadressen, og jeg får årets første julesange på hjernen, mens jeg læser mailteksten, hvori Vibeke Christiansen forklarer, at hun gerne vil deltage i CP INDBLIKs tema om jul.

 

- Jeg har selv CP, og er nok den største juleelsker i verden, skriver hun.

 

To uger senere drikker jeg te af en kop med nisser i hendes stue og hører hende fortælle – ved hjælp af hendes talemaskine – om de mange sysler og arrangementer, der hører til hendes december. Vibeke har på forhånd fortalt mig, at hun lider af udtrætning relateret til sin cerebrale parese (CP), så jeg spørger hende:

 

- Hvordan får du overskud til alt det?

 

Vibeke triller ind i et værelse, hvor hun henter en to-do-liste og en kalender, som hun bruger til at holde styr på julens forberedelser og arrangementer. Som var hun en slags julesekretær med den betroede opgave at sikre, at julen bliver gennemført uden slinger i kanen.

 

Vibeke Christiansen er en bageentusiast, der elsker at trylle med dej, glasur og pynt – ikke mindst i tiden op til jul. Hun benytter en røremaskine til at mikse dejen og får hjælp af sine hjælpere til at udføre opgaverne.

 

- Allerede i oktober begynder jeg at forberede mine aktiviteter og sysler omkring julen, så jeg ikke ender med at blive stresset op til den 24. december. Det skal være sjovt at lave alle aktiviteterne, siger hun.

 

Stress lærte Vibeke at planlægge

Vibekes glæde ved julen stammer fra barndommen, hvor familien altid har haft tradition for at samles mange mennesker i tiden omkring jul. Som for mange andre er julen for Vibeke derfor indbegrebet af samvær med mennesker, hun holder af.

 

Vibekes hang til planlægning gælder hele året, og den op- stod, da hun gik i gymnasiet.

 

- Jeg gik ned med stress, fordi der skete for meget på for kort tid. Jeg blev frustreret, udmattet og havde svært ved at overskue helt almindelige ting i hverdagen. Det har lært mig at fordele aktiviteter over længere perioder, fortæller hun.

 

Faktaboks:

Sådan fordeler Vibeke sine julerier:

Oktober-november

 • Køber og laver adventsgaver til familien
 • Planlægger og indkøber årets julegaver – og laver ofte også nogle hjemmelavede. Pakker gaver ind
 • Sender invitationer ud til en årlig kusine-julehygge, som Vibeke lægger hus til
 • Pynter op
 • Planlægger, hvad hun skal bage og hvilke arrangementer, hun skal deltage i
 • Tager til CP Danmark Nordvestsjællands årlige julefrokost i Vig

 

December

 • søndag i advent: Afholder kusine-julehygge
 • Bager julesmåkager

 

Juledagene

 • Lillejuleaften: Bytter julegaver med en god veninde
 • Juleaften: Fejrer jul hos sine forældre, sammen med dem og sin bror
 • juledag: Pakker de sidste julegaver op i ro og mag
 • Kort efter jul: Tager til to julefrokoster med familie

 

Nytår

 • Vælger at være hjemme alene, da hun har brug for at komme ned i gear ovenpå de mange arrangementer omkring julen

 

Sidst opdateret:
Gå til top Top