Spastikerforeningens medlemmer satte præg på Den Internationale Handicapdag
04. december 2018

Spastikerforeningens medlemmer satte præg på Den Internationale Handicapdag

Der var besøg af H.K.H. Kronprinsesse Mary og statsminister Lars Løkke Rasmussen, da Danske Handicaporganisationer (DH) sammen med sine medlemsorganisationer i anledning af FN’s Internationale Handicapdag havde inviteret til et stort og velbesøgt arrangement i Handicaporganisationernes Hus.

Bjarke Koltze med CP.Den første til at tage imod de prominente gæster var 17-årige Bjarke Koltze, der bød H.K.H. Kronprinsesse Mary velkommen med en flot buket blomster. For Bjarke Koltze, der har cerebral parese og medlem af Spastikerforeningen, var det et spændende pust i skoledagen og samtidig en herlig kulmination på et ugelangt praktikophold i Spastikerforeningens sekretariat.

Da DH i år havde valgt at benytte dagen til at sætte fokus på, at flere unge med handicap skal have en uddannelse, blev Politikens læsere - meget aktuelt - fra morgenstunden beriget med en stor artikel skrevet af Astrid Siemens Lorenzen, et andet af Spastikerforeningens aktive medlemmer, der glad fortalte om, hvordan Sønderborg Statsskole – trods hendes store fysiske udfordringer - har givet hende chancen for at tage en studentereksamen på fem år.

Hun kommunikerer gennem en øjenstyret computer, sidder i kørestol og kan ikke bruge sine hænder. Derfor tager skolearbejdet dobbelt så lang tid for hende. Men hun er godt på vej mod studentereksamen, som er første skridt på hendes vej til universitetet. De første 3½ år er gået godt, hele vejen igennem med flotte karakterer.

Vi skal gentænke inklusionen

På talerlisten til arrangementet i Handicaporganisationernes Hus var statsminister Lars Løkke Rasmussen, DH’s formand Thorkild Olesen, samt Jacob Terp-Hansen, der er elev på ASF-linjen på Høje Taastrup Gymnasium.

Specielt Jacobs tale rørte mange. Han er autist og var glad for, at han efter en mindre vellykket skolestart og inklusionsforløb havde fået muligheden for at folde sig ud og vise sit potentiale i en specialklasse.

- Vi skal gentænke inklusionen, så vi ikke taber unge med handicap på gulvet. Mange ender med at have to handicap efter et dårligt inklusionsforløb, fortalte han bl.a. i sin tale, hvor han samtidig understregede, at unge med handicap gerne vil bidrage til samfundet.

Lars Løkke Rasmussen var glad for, at Folketinget for 10 år siden vedtog FN’s handicapkonvention og for nylig vedtog en ny lov, der forbyder forskelsbehandling på grund af handicap. Han fremførte flere eksempler på, at vi er på rette vej.

- Alle skal have mulighed for at udvikle sig så langt talentet rækker, og uddannelse er det første vigtige skridt på vejen til et arbejde, understregede statsministeren.

DH’s formand, Thorkild Olesen var oprigtig glad for den store opmærksomhed omkring uddannelseskampagnen. Bl.a. med henvisning til Astrids gode studieoplevelse i Sønderborg understregede han vigtigheden i, at man tænker på fleksible løsninger, når unge med handicap skal i uddannelse og ud på arbejdsmarkedet.

Hele arrangementet, der også bød på musikalsk underholdning af Heidi Frederikke Lindahl, blev flot bundet sammen af Sofie Mongaard Christensen, der er formand for Sammenslutningen af Unge med Handicap (SUMH). Hun fortalte om sine udfordringer gennem uddannelsessystemet som blind.

(Foto: Malene Anthony Nielsen)

Lars Løkke Rasmussen.

Sidst opdateret:
Gå til top Top