Kampen mod systemet fik Lone i byrådet

Erfaringerne med det offentlige system, som mor til en datter med cerebral parese, fik Lone Olsen til at stille op til byrådet i Hjørring Kommune for at skabe bedre retssikkerhed for borgerne. Og 378 stemmer sørgede for, at hun nu tager kampen op.

Lone Olsen.Tekst og foto: Benjamin Steengaard Rasmussen

- Jeg tænker allerede, at jeg stiller op igen om fire år, siger Lone Olsen med et stort smil. Det er ellers kun to måneder siden, hun havde første dag i byrådet i Hjørring Kommune, men arbejdet, interessen og formålet med det hele er tydeligvis gået i blodet på den 41-årige juristuddannede nordjyde.

Baggrunden for Lone Olsens kandidatur til kommunalvalget i 2017 starter i den anden ende af landet fire år før. Her bliver datteren Camille født, men på grund af en hjerneblødning er det en udfordrende tid, som Lone og hendes mand Morten tager hul på. Camille får diagnosen cerebral parese, og familien, der også tæller Camilles storebror Johan, bruger fra starten meget tid på hospitaler.

- Vi havde rigtig meget at se til, og for at kunne bruge mit netværk valgte vi at fl ytte til min barndomsby, Tårs, i Nordjylland, forklarer Lone Olsen, der hidtil havde boet i Humlebæk i Nordsjælland.

En lang kamp mod systemet

I løbet af Camilles fire år har Lone Olsen mærket og oplevet, hvordan det kommunale system fungerer – på godt og ondt. Lone får tabt arbejdsfortjeneste og hjemmetræner Camille i en kombinationsordning, hvor datteren også er i børnehave to gange om ugen med støtte. Netop denne ordning er et eksempel på en urimelig kamp, hvor kommunen først sagde nej, men efter et år alligevel accepterede ønsket om kombinationsordningen.

- Jeg synes, det hele er en lang kamp mod systemet, og jeg føler, at jeg bliver straffet, fordi jeg har fået et barn med handicap. Man skal kunne serviceloven, være opsøgende og hele tiden være en principafgørelse foran, og det er ikke rimeligt. Jeg betragter os som ressourcestærke, men hvad med de familier, der ikke har de ekstra kræfter, det kræver? Siger Lone Olsen om den uretfærdighed, hun møder.

Det store arbejde med Camille tæller for eksempel hjemmetræningsplaner og ansøgninger om merudgifter, hjælpemidler og træningsredskaber. Det slider meget på familielivet. Alligevel valgte Lone at takke ja, da Venstres lokale vælgerforening, som hun i forvejen var meget engageret i, spurgte, om hun ville stille op til byrådet. De synes godt om hendes profil og den erfaring, hun kunne bidrage med.

- Jeg har altid været en person, der blandede sig i tingene og har altid regnet med at stille op til byrådet en dag. Jeg havde troet, det først ville ske på et senere tidspunkt, men blev klar over, at det er nu, det er oplagt, med alle de erfaringer jeg har fået, forklarer Lone, der blev valgt ind i byrådet i Hjørring Kommune med 378 stemmer.
Hun gætter på, at stemmerne kommer fra hendes eget netværk og fra mennesker med relation til børne- og handicapområdet.

Drømmer om kortere sagsbehandlingstider

Det har været en hård start i byrådet med introduktion, møder og seminarer, og sådan vil det være her de første tre måneder. Det kan familien også godt mærke, men på den lange bane er der fuld opbakning til Lones valg om at gå ind i lokalpolitik.

- Jeg vil arbejde for at skabe bedre retssikkerhed for borgerne, så det bliver ens for alle og ikke kræver, at man er ressourcestærk. Man skal have det, man har krav på. På sigt er mit mål at skabe bedre forhold for ældre og indenfor det specialiserede socialområde, forklarer Lone, der er meget realistisk omkring arbejdet i byrådet.

- Jeg skal vænne mig til at være en offentlig person, og jeg kommer til at træffe nogle upopulære beslutninger. Og dem må jeg stå på mål for, det er en del af det politiske arbejde.

Men selvom Lone er realistisk, er hun også ambitiøs, og hvis hun tænker fire år frem, så er drømmen, at sagsbehandlingen er kommet nærmere borgerne, der er kommet kortere sagsbehandlingstider og flere kompetencer til sagsbehandlerne. Uanset om drømmen er indfriet eller ej, vil de kommende fire år i hvert fald afgøre, om lysten til endnu en periode i byrådet stadig bliver mødt med et lige så stort smil, som den gør i dag.

Sidst opdateret:
Gå til top Top