Min krop ’danser’ hele natten uden medicin

Min krop ’danser’ hele natten uden medicin

TEMA OM SØVN OG CP: Povl Thomsen er født tre måneder for tidligt og har igennem mange år gået til kontrol og undersøgelser på Rigshospitalet for spasticitet. Tre operationer er det også blevet til, men en specifik diagnose fik han aldrig.

Af Frands Havaleschka

- Da jeg var omkring 19 år fik jeg den besked, at det der var tilbage af min spasticitet, ville jeg vokse fra, og ingen nævnte noget om senfølger. Men det kom der, fortæller Povl Thomsen, der først ved en mere eller mindre tilfældighed, og takket være en årvågen fysioterapeut, fik stillet diagnosen cerebral parese da han havde rundet de 50 år.

Som ung, og et stykke op i årene, havde han ikke haft det store sovehjerte. Han sov rimelig godt og kunne klare sig med få timers søvn, men for 12 år siden startede hans urolige nætter. Ikke voldsomt bekymrende, men nok til at han undrede sig.

- Jeg vil nærmest kalde det automatiske stræk i benene, sådan et par gange om måneden. Men som årene gik tog det til, fortæller Povl, der i starten tænkte ’ja, ja, det går nok’, men det blev senere til et mere bekymrende ’hvad i alverden sker der for mig’?

- Også i dagtimerne begyndte min krop at blive mere og mere stiv, specielt hvis jeg havde haft en hård nat, med mange stræk, der forekom oftere og oftere.

Fra at optræde et par gange om måneden, blev det til et par gange om ugen, og nu er det hver eneste nat. I dag hvor Povl er 52 år, er det således ikke et spørgsmål om han får spasmer, men hvilken styrke de kommer i. Pludselig blev det et helvede at sove, og noget der ellers skulle være så dejligt med en god nats søvn, blev mere et spørgsmål om han overhovedet fik sovet.

Gode og dårlige nætter

Povl fortæller, at der i starten var både gode og dårlige nætter, og det fik ham til at tænke over tingene:

- Okay, hvad gjorde jeg her, som gav mig en god nat eller hvad er det der gjorde, at det udløste en eksplosion af anfald?

Aktiviteter og begreber i dagligdagen som sund kost, motion, cykleture i naturen, stress og alt for mange aftaler, krydret mad, alkohol, koncerter – alt blev endevendt i hans tanker.

Konklusion på tankemyldret blev, at hans søvn fungerede bedst, hvis han levede som en elite sportsudøver, der spiste sundt, dyrkede motion, drak rigelig væske - og i det hele taget havde en tilværelse der kørte i nogenlunde faste rammer.

- Det gav virkelig mening, understreger Povl, der sammenligner en CP-krop med en topatlets. Vores muskler og hjerne bruger ekstra meget energi, så jeg forestiller mig at flere med CP bevæger sig hvad der svarer til 35-50.000 skridt om dagen.

Kunne ikke se sammenhængen

Povl blev overrasket. Han havde ikke regnet med, at de voldsomme stræk om natten havde noget at gøre med hans spasmer. Først da han i en meget sen alder fik konstateret CP, og kom i kontakt med andre med CP, gik lyset op for ham.

- Jeg havde slet ikke set, at den skæve gangart, udtrætningen og den dårlige søvn hang sammen, men det gjorde den, understreger Povl, der tidligere havde prøvet Baklofen, som hans læge havde anbefalet ham.

- Men det hjalp ikke, så jeg lavede et opslag i Facebook-gruppen, CP Danmark Forum, hvor jeg spurgte om andre havde de samme søvnproblemer som mig. Og det skal jeg love for, at der var.

- Flere anbefalede, at jeg skulle prøve medicinsk cannabis, CBD-olie og de gav mig kontakten til Oils by Simpson. Jeg kontaktede firmaet og fik en lille flaske med 15% CBD-olie. I starten prøvede jeg forsigtigt med én dråbe, så to og siden tre dråber – og så var den der.

- Efter at kroppen havde vænnet sig til at tage imod olien, hjalp det virkelig mærkbart. Jeg sover langt bedre nu, samtidig med at det også hjælper på andre områder. Bl.a. er min energi blevet større, humøret bedre og appetitten er ligeså stor som da jeg var ung.

En vigtig erfaring rigere

Selv om det går meget bedre med søvnen, så har Povl fortsat jagten med at finde nye løsninger på sine udfordringer. I sin søgen har han bl.a. prøvet en kugledyne uden resultat, og siden kom han i kontakt med en fysioterapeut hos Elsass Fonden, der rådede ham til at prøve Brain-Drops:

- Det var til gengæld et godt tip. Virkningen er stort set den samme som med CBD-olien, men giver mig nogle anfald om natten, der dog er så små, at jeg hurtigt falder i søvn igen.

Hvor vigtig CBD-olien og Brain-Drops er for Povl oplevede han i forbindelse med en tur til Sverige, hvor han i et par dage besøgte en gammel kammerat. Povl havde han ikke taget sin medicin med fordi han tænkte, at en nat uden sovedråberne ikke ville betyde noget. Men det gjorde det.

- Jeg fik en hel serie anfald og fik kun sovet en time, fordi kroppen sprang fuldkommen i luften. Der var godt nok også sket mange ting den dag, så selvfølgelig ville kroppen sparke fra. Men hvad, så ved man det, lyder slutreplikken fra Povl, der både blev en oplevelse og en vigtig erfaring rigere af besøget i Sverige.

Povl Thomsen oplyser, at den ’sovemedicin’ han bruger koster henholdsvis 370 kr. for CBD-olie 15 %, 1500 mg. og 349 kr. for 100 ml. BrainDrops. Det svarer ca. til en måneds forbrug for Povl.

Sidst opdateret:
Gå til top Top