Ny bog udfordrer begrebet normalitet
15. juni 2022

Ny bog udfordrer begrebet normalitet

I anledning af Bevica Fondens 150 års jubilæum i år, har fonden søsat mange gode initiativer, der sætter vores menneskesyn til debat. Et af dem er udgivelsen af bogen ’Unormale mennesker’, som journalist Sonja Furu har skrevet. Normalitetsbegrebet vil vi, i CP Danmark, gerne sætte lys på.

Lever du i samfundet som ’anderledes’?

Mange med diagnoser og funktionsnedsættelser kæmper en daglig kamp med at passe ind i samfundet. Fordomme er normale at skulle håndtere oveni. Derfor kan du som pårørende til en med cerebral parese, eller som person med diagnosen, sikkert finde glæde i, at du ikke er alene om dine oplevelser.

I bogen bruger forfatteren sine egne fordomme, og refleksioner om at have en søster, der er anderledes og som egentlig aldrig fik hendes støtte som barn, til at udforske hvordan samfundet er skruet sammen, når det gælder normalitet og afvigelse.

Hun besluttede sig for at bo på Egmont Højskolen i et stykke tid og her undersøge, hvad der ligger i Egmont ånden, som i en lang årrække var personificeret i de to ukuelige frontkæmpere, Oluf og Ole Lauth.

Hvad er normalt?

På sin vej i skriveuniversitet har forfatteren også besøgt en række andre interessante steder og snakket med flere eksperter og filosoffer for at finde det historiske perspektiv i normalitetsbegrebet. Den vigtigste interviewgruppe har dog været alle de medvirkende, der lever med et handicap. Uden dem, var der ingen bog, som Sonja Furu skriver i forordet.

Køb bogen ”Unormale mennesker” hos Bog&Idé

Handicap-babyboom på vej

I bogen, hvor tekst og alvor er ledsaget af mange glade billeder, finder du også et kapitel om Jacob Nossell, der har cerebral parese og kendt som en initiativrig iværksætter. En – blandt mange af hans vellykkede aktiviteter – er rollen som far. Det er en rolle, han elsker og er god til. Samtidigt frygter han, når sønnen en dag finder ud af, at hans far ikke er helt som de andre.

Trods udfordringerne er Jacob helt overbevist om, at der er et handicap-babyboom på vej i den yngre generation af unge med handicap. Denne forudsigelse er en direkte historisk kontrast til etableringen af landets åndssvageanstalter i starten af 1900-tallet, der var sat i verden for at forhindre afvigere i at videreføre deres ’syge, defekte’ gener, som det bl.a. beskrives i et kapitel om de forfærdelige forhold på Livø i Limfjorden.

Bogen kommer vidt omkring, og de mange gode samtaler med mennesker, der har noget på hjerte, beriger læseren med mange facts og nuancerede betragtninger. Det gør bogen både spændende og tankevækkende.

Læs mere om Jacob Nossells indsats inden for bl.a. 'CP-TV'

Kort om bogen
Unormale mennesker, udgivet af Bevica Fonden og Strandberg Publishing. Forfatter: Sonja Furu. 224 sider. Vejledende pris: 150 kr.

Sidst opdateret:
Gå til top Top