Jacob Nossell modtager årets Helene Elsass Pris
08. marts 2023

Jacob Nossell modtager årets Helene Elsass Pris

Handicapfyrtårn, iværksætter, komiker og far med cerebral parese. Jacob Nossell, er et enestående forbillede for sin generation af mennesker med handicap. Det hædres han for med landets største handicappris Helene Elsass Prisen på 150.000 kr.

Da Jacob Nossell var 9-10 år og gik på Geelsgårdskolen, kom en mor til en af de andre børn med handicap hen til ham og sagde: ”Jacob, du kan noget, de andre børn ikke kan, så du har bare at bruge det!”

Og det har han gjort. Sekvensen blev nemlig den første spire til hans omfattende portefølje af aktiviteter og bedrifter, der nu godt 25 år efter, har gjort ham fortjent til at modtage Helene Elsass Prisen 2023.

- Jacob Nossell har gjort alt for at modbevise alle, der tvivlede på ham. Det har han gjort som komiker, skuespiller, iværksætter og senest som far til to små børn. Det er denne livslange kamp for at finde essen-sen i livet - og hjælpe andre med det - som han nu bliver hædret for med Helene Elsass Pri-sen, understreger Elsass Fondens formand, Nick Elsass.

Det er Elsass Fonden og CP Danmark, der står bag prisen, som blev overrakt af organisationernes protektor H.K.H. Prinsesse Benedikte ved et arrangement i Elsass Fonden den 8. marts. Prisen tildeles én gang om året til en person eller en institution, der har gjort en særlig indsats for mennesker med cerebral parese.

- Dette års prismodtager - og alle de øvrige prismodtagere, vi fem gange tidligere har hyldet - er eksponent for, og levende beviser på, at mennesker med cerebral parese og deres pårørende, ikke har til sinds at affinde sig med den rolle, der traditionelt er blevet dem tildelt, sagde CP Danmarks landsformand, Pia Allerslev, i sin tale inden prisvinderen blev afsløret.

Landsformanden glædede sig over, at det med årets prisuddeling igen er lykkedes at synliggøre mangfoldigheden i livet med cerebral parese.

Nye talenter og egenvilje

For prisvinderen er det en vigtig anerkendelse, og han håber, at han kan være med til at inspirere andre unge talenter til at udvikle idéer og udleve deres drømme.

- Jeg er ikke i tvivl om, at den store støtte, jeg har fået både fra Elsass Fonden og CP Danmark gennem tiden - og nu med Helene Elsass Prisen – har været med til at definere min indsats og karriere omkring handicap og CP, siger han og fortsætter:

- Jeg er meget taknemlig for den store velvilje til de lidt vilde projekter, jeg har været med til at sætte i søen. Samtidigt ligger det mig meget på sinde, at Elsass Fonden og CP Danmark fortsat støtter nye unge talenter og deres vilde ideer. Der skal hele tiden være et fokus på talenterne. Dem har vi brug for.

Noget andet, der har formet Jacob Nossell igennem hans liv, er stædigheden, livslysten og gå-på-modet.

- Der er ingen tvivl om, at mine forældre har givet mig meget mod på livet. Jeg har selv været igennem hænderne på mange terapeuter og fagfolk efterhånden. Jeg ved, hvor vigtigt det er at arbejde med gå-på-modet, egenviljen og livslysten, siger han.

Fra byttebarn til iværksætter

Det startede noget skrøbeligt, da han som adoptivbarn fra Sydkorea kom til Danmark i 1987. Knap et år gammel blev han diagnosticeret med cerebral parese.

- Jeg udviklede mig ikke som de andre børn i mødregruppen, og mine forældre fik at vide, at mine begrænsede fysiske og mentale udvikling ville stoppe, når det aldersmæssigt svarede til et barn i 3-4-års alderen, fortæller Jacob Nossell.

Hans forældre fik derfor et tilbud om at få ham byttet, men afslog.

Ikke desto mindre udviklede Jacob Nossell sig langt bedre, end lægerne havde forudset. Og med sine 35 år har han i dag en lang karriere bag sig som journalist og serieiværksætter med eget firma.

Aktiviteter og kampagner

De sidste 20 år har han været ophavsmand til en række aktiviteter, film og kampagner, der med udgangspunkt i sin egen funktionsnedsættelse og CP, har givet mange mennesker med handicap glæde og mening med livet.

Trods sit talehandicap pressede han på for at få syv minutters optræden på Comedy Zoo, scenen som alle stand’upper drømmer om at betræde. Det lykkedes ham medbringende et nodestativ, hvor han havde placeret stikord om sine jokes, så publikum kunne følge med.

Midt i 1. g. blot 17 år gammel, blev han sammen med komikeren Simon Jul midtpunkt i et filmprojekt, som bragte dem til Nordkorea, hvor de under ledelse af journalisten Mads Brügger udgjorde den fiktive avantgarde teatertrup Det Røde Kapel. En farefuld færd i det militære diktatur, hvor mennesker med handicap plejer at blive gemt væk.

Hans første NGO-projekt, blev støttet af Danida, Parasport Danmark og Elsass Fonden, og gik ud på at uddele bolde og andre sportsrekvisitter i Honduras, hvor han også holdt oplæg om, hvad idræt kan gøre af positive ting for mennesker med funktionsnedsættelser.

Da han under sin journalistuddannelse oplevede, at mange af hans jævnaldrende havde kæreste, flyttede sammen, fik børn og fede jobs, kom tvivlen over ham. Har jeg overhovedet nogen berettigelse til at leve? Med det som udgangspunkt blev dokumentarfilmen Human Udvikling og forestillingen Naturens Uorden skabt med Jacob og hans tvivl i centrum. Det blev en kæmpe succes.

Et utal af oplæg om hans tilgang til handicapverdenen, kampagner, optræden i radio og tv, blade og aviser, ophavsmand til CP-TV, producent af podcast, tovholder på uddannelsesforløb for unge iværksættere med handicap, klummeskribent i Politikens iByen tillæg, er aktiviteter hvor Jacob har boltret sig.

Drømmen om forældreskab

Listen er således lang, men for Jacob Nossell har den store drøm har altid været at blive familiefar. Den drøm er gået i opfyldelse som forlovet og far til to små børn. Det glæder han sig over, selvom det kan give nogle udfordringer.

- Jeg tror, at det er første gang i mit liv, at jeg med min familie føler mig normal i mit liv. Det er ret vildt. Mine børn ser jo bare mig som den, jeg er, fremhæver Jacob Nossell.

- Jeg vil gerne inspirere andre med handicap til at kunne få børn og stifte familie. Samtidigt med at jeg også ønsker at sætte spot på nogle af de udfordringer, man kan opleve, når man er forælder med et handicap.

I alt 31 kandidatindstillinger var i år med i udvælgelsen af Helene Elsass Prisen 2023.

 

 

 

Sidst opdateret:
Gå til top Top