Fjällräven blev tæmmet…

Astrid Skovbakke og hendes Dreamteam skrev historie, da de som de første nogensinde gennemførte Fjällräven Classic Sverige i kørestol.

Af Frands Havaleschka

Astrid Skovbakke, der har cerebral parese og sidder i kørestol, har altid været bidt af en gal vandrer. Hendes store drøm har længe været at deltage i det 110 km. lange Fjällräven Classic Sverige, der foregår i det nordlige Sverige på en stærkt kuperet rute.

Drømmen blev opfyldt i midten af august, takket været en fantastisk indsats af hendes Dreamteam, bestående af moren Mette samt Astrids assistenter og venner, Katrine, Katrine Kingo, Maria, Amalie, Nanna, Laura og Sine. Otte gæve kvinder med et smittende humør og en fantastisk lyst til at gå hele vejen, når Astrid kalder.

Og det gjorde de, endda noget af vejen med Astrid på ryggen. Andre steder gik hun nogle få hundrede meter med støtte. På størstedelen af ruten sad hun dog i en specialbygget terrængående kørestol, hvilket på de mest stenede og ufremkommelige strækninger også krævede en fysisk kraftpræstation af Astrid selv, der til tider blev kastet rundt som tøj i en tørretumbler.

På pinebænken

Lige til det sidste var der stor usikkerhed, om holdet måtte deltage i det klassiske løb på grund af deltagerbegrænsning samt arrangørernes restriktioner og tvivl om, hvordan holdet ville tilrettelægge turen. Bl.a. var de bekymret for hvor mange dage før de ville starte for at overholde  tidsrammen. Men lige pludselig faldt alting i hak, og et par dage før, den officielle start den 13. august var pigerne ude på ruten.

Fra starten var vejret fint og humøret højt, så pigerne knoklede derudaf, men på en rute i det landskab går det aldrig helt som forventet. Der er altid nye udfordringer. De blev imidlertid hurtig klaret og få dage efter - da løbet officielt blev skudt i gang - fik pigerne også opmuntringer fra de andre deltagere, der var dybt imponeret af teamets deltagelse. Således også Roland, en gammel samer, som på søen Alesjaure sejlede dem et stykke af vejen i sin båd.

- Her blev det ud over en smuk sejltur også til en fantastisk kulturoplevelse, da Roland, i den halve time sejlturen varede, fortalte om samerkulturen, mærkning af rensdyr og meget andet spændende fra Lapland, fortæller Mette Skovbakke, der betragtede oplevelsen som en af turens perler.

Stolen renoveret før start

På deres sidste store tur til Norge i 2020 blev den terrængående kørestol delvist ødelagt af de store belastninger i det stærkt kuperede område. Trods små reparationer undervejs var det den gang ikke muligt at gennemføre turen som planlagt. Holdet måtte ganske enkelt vende om.

Ved hjemkomsten til Danmark påklagede familien Skovbakke dengang problemerne over for producenten, hvilket gav grobund for en god dialog frem og tilbage omkring oplevelsen og de mulige forbedringer. Producenten var lydhør og gik gang med en totalrenovering af den dyre stol.

- Vi brugte således den samme stol til denne tur, men mange dele er blevet udskiftet. Det er faktisk kun rammen med sædet som er originalt, fortæller Mette Skovbakke, der var rimelig tryg ved at bruge den renoverede stol.

Dog viste det sig hurtigt, at der var en svaghed ved skubbehåndtaget, men det blev lavet på Kebnekaise fjeldstation, hvor popnitter blev udskiftet med fire bolte. For en sikkerheds skyld blev der sendt lidt flere reservedele ud i fjeldet med helikopter, så stolen kunne repareres undervejs, hvis det blev nødvendigt. Og det blev det.

For på ottendedagen, efter en lang strabadserende tur over et pas i 1.100 meters højde, blev stolen så medtaget af de store sten, at grundkonsollen knækkede og skilte forstykke og bagstykke fra hinanden. Bl.a. med hjælp af klatrereb, samt Mettes fingersnilde og veludviklede handiman-gen, blev stolen repareret.

Afslutningen speedet op

Reparationen holdt et langt stykke tid, men en kombination af dårligt vejr med masser af regn og en nødrepareret stol fik holdet til at speede op. Efter et lille krisemøde, hvor både pigernes og materiellets tilstand blev gennemgået, blev det besluttet at samle de sidste to dages planlagte etaper til én. Dog en lang etape, som de vidste krævede mobilisering af alle kræfter.

Det betød til gengæld, at Astrid og hendes Dreamteam var i mål kl. 23.37 på 8. dagen til en fantastisk modtagelse.

- Det var simpelthen så rørende, at så mange mennesker var mødt op for at modtage os med pandelamper, klapsalver og positive tilråb. Den store modtagelseskomité bestod bl.a. af flere andre deltagere, nogle af arrangørerne og folk fra fjeldstationen, der mødte frem fra mørket, da de hørte meldingen om, at vi var på vej, fortæller Mette Skovbakke.

Og så ventede der ellers Dreamteamet varme bade, tæpper, sandwich og saftevand. Det var således langt over midnat, før holdet gik til ro i bevidstheden om, at de var de første, der nogensinde har gennemført Fjällräven Classic Sverige i og med en kørestol.

Dagen efter blev vandrepassene kontrolleret, hvorefter de fik overrakt medaljer og de karakteristiske røde trøje fra Fjällräven. Bedriften rygtedes hurtigt, og Astrids Dreamteam blev genstand for stor opmærksomhed og måtte dele ud af oplevelsen og stille op til interviews og fotografering.

Hvad er næste mål?

En så anstrengende tur, hvor alle leverer deres yderste, kræver nogle dage, hvor man får ro til at hvile og restituere sig, men vel hjemme igen gik der ikke længe, før Astrid igen var klar med et nyt mål - at deltage i den skotske udgave af Fjällräven Classic, en strækning på 65 km. som skal gennemføres på færre dage, men til gengæld har langt flere højdemeter på rutekortet.

- Nu må vi lige puste ud og se, indskyder Mette. Vi skal i hvert fald have udviklet en terrængående kørestol, der kan holde til de store belastninger hele vejen – og den er dyr.

Sidst opdateret:
Gå til top Top