Naturen er et fristed

Der er ingen øvre grænse for, hvad man får ud af at være i naturen, og Mette Mortensens mission er at flytte mennesker, så de har mod på at kunne selv næste gang. Til august skal vi på sheltertur i naturen under Mettes kyndige vejledning, læs mere om hvordan det hele startede

Mette Mortensen.Af Trine Kamp Larsen, kursuskonsulent

Naturen giver tid til at tænke store og små tanker. Og det er et sted, man færdes sikkert og trygt. Det eneste, det kræver, er grundig forberedelse, et godt kort, en sovepose, der passer til årstiden, og mad, der er nemt at tilberede.

Nogenlunde sådan lyder Mette Mortensens opskrift på en god tur i det fri, og det er noget af det, hun praktiserer i sin hverdag. Mette er nemlig friluftsvejleder og indehaver af firmaet All-Out. Men det har hun ikke altid været.

Lederuddannelse i detailhandlen startede det hele

Det stod ikke skrevet i sten, at Mette Mortensen skulle leve af sin passion for naturen. Efter folkeskolen gik hun nemlig direkte videre til detailbranchen, hvor hun tog en uddannelse. Først som butiksassistent, siden som leder med fokus på undervisning, HR og ledelsestræning.

Det, at rykke mennesker, se deres potentiale og få folk til at tage ansvar for egne beslutninger, er noget af det, der driver hende. Men igennem Mettes 19 år i branchen var naturen aldrig langt væk:

- Jeg har altid elsket naturen. Som barn var jeg spejder, og da jeg blev ældre søgte jeg ud, så snart jeg kunne. Jeg har ofte taget mine egne børn ud i det fri, og så har jeg taget med på flere vandreture, som andre har arrangeret, fortæller Mette Mortensen.

Det skulle blive en af de ture, der fik Mette til at mærke efter og mærke sin passion:

- Vi sad i en lille lerklinet hytte på en tur til Atlasbjergene i Marokko. Vi var tre. Den ene, Thomas, spurgte mig, hvad jeg drømte om. Det tog mig 30 sekunder at finde på noget, og det eneste, jeg tænke over at svare, var ’at give slip’. Da jeg kom hjem fra Marokko stod det mig klart, at der skulle ske noget.

Mette var glad for sit arbejde og var på det tidspunkt leder i Føtex i Middelfart, men besluttede at den mest definitive måde at sætte sig selv fri på var ved at sige op. Så det gjorde hun:

- Jeg havde fem måneders løn, så jeg havde god tid til at finde på noget. Efter 14 dage fik jeg idéen, at jeg ville være noget med naturen, og så besluttede jeg mig for at blive friluftsvejleder. Det tog et år, uddannelsen var i Viborg og altså langt væk fra Midtfyn, hvor jeg boede. Men jeg ville give mig selv den gave.

- På det tidspunkt var jeg 37 år og havde ikke oplevet andet end at gå i skole og arbejde. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle bruge uddannelsen til, men jeg ville tage den, præcis som alle andre tog på højskole eller ud at rejse, da de var unge. Det her var mit sabbatår. Det var min tur til at gøre noget kun for mig.

Firmaet All-Out blev født

Der var langt fra Midtfyn til Viborg, og der var ikke penge til at have to huslejer. Mette besluttede sig for at tage forskud på sit nye friluftsliv:

- Jeg flyttede simpelthen ud i en stor skov uden for Viborg, og så boede jeg i et shelter derude. Det passede perfekt til det liv, jeg var ved at tage hul på, og mens jeg sad derude og drak kaffe eller læste lektier om aftenen, gik det op for mig, at det var det, jeg skulle. Mine venner har altid sagt til mig, at jeg er typen, der går all in, og her kan man faktisk sige, at jeg gik all out. Så det blev starten på mit firma, der arrangerer kurser i det fri, ture i fjeldet, undervisning og det løse.

I starten måtte Mette dog supplere indtægten, blandt andet med et job som handicaphjælper. Men hurtigt blev arbejdet i All-Out fuldtids. Og her kommer ledererfaringen på banen:

- Jeg er meget optaget af at rykke mennesker. Mine kursister skal blive selvkørende og lære at træffe de beslutninger, der er rigtige for dem. Ikke mindst er det vigtigt, at de lærer, at de har alt det, der skal til for at klare sig. Både de praktiske kompetencer, og ikke mindst troen på at de godt kan selv.

- Det skal være trygt at være ude i det fri og udforske naturen og livet. Mange deltagere starter med at tvivle på, om de kan finde ud af det, for de fleste har aldrig været ude i det fri på den måde, og aner ikke hvordan man pakker en rygsæk. Men når turen er slut, har man forhåbentlig lært at stole så meget på sig selv og sine egne beslutninger, at man har mod på at tage af sted en anden gang på egen hånd.

Planlægning og fællesskab betyder alt

Intet er overladt til tilfældighederne, når Mette Mortensen holder kurser i det fri. Der bliver researchet på kort og Google, og både teltpladser og alternative ruter er på plads, så intet kan gå galt. Der er også altid en plan B. Og så er det vigtigt, at rammerne er på plads, så alle ved, hvad der er aftalt.

På samme måde er kommandovejen også altid klar – det er Mette, der har det sidste ord. For selvom alle er velkomne til at byde ind, skal der være en, der tager det endelige ansvar. Og sådan bliver det også, når CP Danmark skal på sheltertur med Mette Mortensen:

- På en kort tur, som den vi skal have til august, er der selvfølgelig ingen forventninger til, at deltagerne går hjem med det helt store spejdermærke, men glæden ved naturen, det at stole på sig selv og opleve et fællesskab omkring det at være afsted sammen, det er vigtigt.

- Vi skal være det samme sted, men med små ture ud i naturen, så vi har den samme base, som vi tager ud fra og hjem til. Det giver gode muligheder, både for at komme lidt på afveje og ud og prøve nye færdigheder af – f.eks. at finde vej med kompas, men samtidig garanterer jeg, at alle kommer hjem igen. Ikke mindst bliver weekenden toppet med aftensmad og skumfiduser lavet over bålet, hvor vi vender dagens oplevelser i fællesskab. Det plejer at være turens højdepunkt, slutter Mette Mortensen.

Det tror vi på, og vi håber at se så mange friske medlemmer som muligt, når vi tager ud i det fri til august.

---------------------

Vidste du… At Mette Mortensen i 2019 var med i DR-programmet ’Alene i vildmarken’, hvor deltagerne konkurrerer om at bo længst alene ude i vildmarken? Mette klarede hele 58 dage og blev dermed nummer to. Læs mere om Mette Mortensen og All-Out på all-out.dk

Weekendturen ’Ude i det fri’ Holdes 18.-19. juni 2022. Turen er for unge mennesker, der har mod på en weekend i det fri. Alle er velkomne uanset funktionsniveau, men skal du bruge en hjælper, skal du have din egen med. Mette Mortensen sørger for alt det praktiske på turen, men alle deltagere forventes at kunne tage vare på sig selv, med eller uden en personlig hjælper. Læs mere om tilmelding og betaling på cpdanmark.dk/kurser

Foto: Jens Thybo

Sidst opdateret:
Gå til top Top