Et liv med - og uden smerter

Langt hen ad vejen har Lis Dehle, 63, levet et godt liv uden smerter. Først da hun rundede de 40 år, mærkede hun, hvordan hendes cerebral parese begyndte at give problemer.

Lis Dehle.Af Frands Havaleschka

- Som lille gik jeg i en almindelig folkeskole og var en rigtig drengepige, der legede, klatrede i træer og havde det sjovt med mine kammerater, husker Lis Dehle, der senere fik en god uddannelse og var beskæftiget på arbejdsmarkedet i godt 20 år.

Men så kom de helbredsmæssige problemer. Hun havde et godt kontorjob, men blev gradvist mere og mere udtrættet på sit arbejde. Som en konsekvens af disse signaler gik hun ned på halv arbejdstid, men var alligevel dødtræt når hun kom hjem.

Skulderen har voldt problemer

Det blev værre og værre og siden kom slidgigt og smerter i leddene. På det tidspunkt havde vi rundet årtusindeskiftet. Især hendes højre skulder begyndte at gøre ondt, og smerterne blev så slemme, at hun i 2014 blev opereret første gang. Skulderen var længe mere stabil end tidligere, men som årene gik, tog slidgigten til i både skulder, arm og hånd, og det betød, at hun sidste efterår fik en ny kunstig skulder.

- Operationen har hjulpet mig til at kunne bruge armen noget mere end tidligere. Nu kan jeg bedre spise og klare det meste af min personlige hygiejne, fortæller Lis Dehle, der er i fuld gang med genoptræningen, der består af træning i varmtvandsbassin.

Cannabis-dråber tager smerterne

Hun tør ikke lave styrketræning, men holder sig til vandet. Og de konstante smerter i kroppen forsøger hun at slå ned med medicinsk cannabis i dråbeform med THC.

- Jeg tager tre dråber morgen og aften, og selv om det er dyrt, så er det givet godt ud. Det holder smerterne nede, reducerer mine spasmer og er uden bivirkninger. Samtidig betyder det, at jeg sover bedre og er dermed mere frisk om dagen, fortæller Lis Dehle, der gennem et langt liv har prøvet mange forskellige præparater, dels den mere almindelige smertemedicin, men også de mere kraftige morfintyper.

- Men heldigvis er jeg færdig med dem, nu kan jeg klare mig med mine dråber.

Lis Dehle har fået sin nye medicin gennem smertelægen Tina Horsted. Med en henvisning fra sin egen læge besøgte hun Tina Horsteds smerteklinik, og siden har de haft et samarbejde, som nu i et års tid har fungeret fint.

Sidst opdateret:
Gå til top Top