Gummifræserne giver den gas på dansegulvet

Det handler ikke kun om at danse, når Gummifræserne mødes første lørdag i hver måned. For nok er det et kørestolsdansehold, men hyggen og fællesskabet fylder lige så meget som gummi-trinene på dansegulvet.

Tekst og foto: Benjamin Steengaard Rasmussen

“Hov hov, kan du så komme hjem.” Danseinstruktør Bente Langkjær hæver tonelejet og kommanderer en kørestolsbruger og dansepartner på plads i rækken. Tonen er skarp, men samtidig kærlig overfor de seks kørestolsdansere og deres dansepartnere. Og de kan lide det.

Vi er på en skole i Jyderup på Vestsjælland, hvor Gummifræserne låner et lokale til den månedlige dansetræning. I 20 år har Bente Langkjær, der er uddannet danseinstruktør, stået for danseundervisningen på holdet, der opstod, fordi Bente så, hvad dans betød for hendes datter, Maibritt, der har cerebral parese og gik til folkedans.

- Det skabte så stor glæde for hende, at idéen om Gummifræserne kom i 1997. Jeg vidste slet ikke, om der var behov for sådan et kørestolsdansehold, forklarer Bente Langkjær, der i dag blander square dance, folkedans og moderne dans i træningen.

Holdet har gennem årene haft samme koncept, og flere af danserne har været med fra starten. Der er ingen krav til alder eller funktionsniveau, men det er typisk den yngre del af voksne med cerebral parese, der danser med.

Sjovt at give danseopvisning

En af danserne er 38-årige Maibritt Langkjær fra Kalundborg. Hun har været med fra begyndelsen – og kan ikke undvære det.

- Jeg elsker at danse og er altid en af de første på dansegulvet. Jeg kan slet ikke få nok og bliver rigtig glad af det, forklarer Maibritt og tilføjer:

- Det er sjovt at give danseopvisning for andre, og det gør mig glad at gøre noget, andre vil se. Nogle bliver ret overraskede over det, vi kan.

Gummifræserne har blandt andet optrådt ved indvielsen af Spastikernes Hus i 1998 foran Prinsesse Benedikte, været i TV Øst, optrådt på handicapmesser, i Legoland og på Frederiksberg Rådhus.

Masser af oplevelser, der styrker det gode sammenhold, som er en vigtig del af Gummifræserne, og som giver stolthed.

Spiser pizza efter træningen

Popgruppen Cartoons’ tempofyldte og underholdende musik er blandt danse-hittene her på holdet, og musikken strømmer ud i rummet, mens hjulene på kørestolene gnider rundt på gulvet.

- Vi bruger hinanden meget, vi er et godt netværk og taler om vores udfordringer. Det sociale fylder i det hele taget meget, og vi spiser pizza sammen efter træningen og tager på rejser, forklarer Bente Langkjær og tilføjer:

- For det skal være sjovt, det skal være hyggeligt og man skal også kunne pjatte med hinanden.

Kørestolsdansen hjælper deltagerne til at blive mere udadvendte, og samtidig er det med til at afkræfte fordomme og folks opfattelse af, hvad handicappede kan og ikke kan.

Plads til flere

Der er plads til flere på holdet, så er du interesseret i at høre nærmere eller få en svingom, så læs mere om Gummifræserne her.

Sidst opdateret:
Gå til top Top