Drømme kan bestige bjerge

Af Frands Havaleschka

Jeppe Forchhammer er bestemt ikke kedelig. Selv om han fra naturens hånd er født med masser af udfordringer, sidder i el-kørestol og kommunikerer gennem en Tobii, øjenstyret talecomputer, så har han altid haft mod på livet. Rejser og oplevelser er en del af Jeppes DNA.

Således har han i sit 31-årige lange liv besøgt ikke færre end 36 forskellige lande, hvilket har kunnet lade sig gøre, fordi han altid har haft en stor opbakning af sin familie og i voksenlivet af sine hjælpere, der gerne følger ham i tykt og tyndt.

Da han boede hjemme, rejste familien meget og forældrene fandt stor glæde ved at dele rejseoplevelserne med Jeppe. Da han var 17 år, kom han første gang på Egmont Højskolen, og her lærte han mere om den store verden omkring os samt at tilgængelighed, det er noget, man selv definerer – og selv skaber.

De seks år på Egmont Højskolen, fra sommeren 2007 til 2013, blev derfor et vendepunkt for Jeppe og var med til at definere hans fremtid som voksen. Opholdet gav ham endnu mere lyst til at opleve verden på egen hånd – med sine hjælpere.

Og siden har det vist sig, at det ikke er de almindelige rejseoplevelser, han samler på. Ofte er det nogle helt vildt spektakulære ferier, som kun de færreste ville turde vove sig ud på. Men det gør Jeppe. Jo vildere jo bedre.

Fede oplevelser

Jeppe har sprunget tandemspring i faldskærm i San Francisco, hvor han blev tapet sammen med masterspringeren, så hans arme og ben ikke slog ham ud, inden skærmen blev udløst, og med samme instruktør fik Jeppe arrangeret en flyvetur, som han aldrig glemmer. Den foregik 30 meter under en helikopter i en lang wire.

Ved hjælp af en specialfremstillet ansigtsmaske og med to specialuddannede hjælpedykkere ved sin side, dykkede Jeppe for nogle år siden i havet ved øerne Gili Air i Indonesien. I det varme vand oplevede han her det fantastiske liv med farvestrålende fisk og koraller under havoverfladen.

Og så var der også lige rejsen langt inde i Nevadas ørken, hvor han efter en hel dags køretur i stegende sol, med en kæmpe forsyning af vand i bagagerummet, sammen med sit crew oplevede festivalen ’Burning Man’, der det år samlede 60.000 mennesker til en hel uges aktiviteter.

Helt op på verdens tag

Med disse og mange andre fantastiske oplevelser i bagagen kan det således ikke undre, at Jeppe fortsat har mod på nye eventyr. Til spørgsmålet: Hvad drømmer du om, Jeppe? Kom svaret på hans øjenstyrede talecomputer: - Det kunne være fedt at bestige Mount Everest på et tidspunkt.

Og hvordan skulle det så ske: - Med nogle stærke hjælpere hjemmefra og nogle lokale folk og en specialbygget slæde.

Jeppe griner, mens han løfter sløret for sin drøm. Han ved godt, at det måske er en stor mundfuld, og at en ekspedition til Norges højeste bjerg, Galdhøpiggen, var en stor udfordring for Jacob Riis og Riis Ekspeditionen i 2015.

- Men hvis jeg så kan komme op på verdens højeste punkt, så er der jo ingen andre, der kan slå mig, svarer Jeppe og tilføjer: Jeg skal lige planlægge det og prioritere det i mit liv først.

Og det bliver ikke lige med det samme. Det har Jeppe alt for travlt til. Han holder jævnligt foredrag om, hvordan det er ikke at kunne tale verbalt. Bl.a. om hans kommunikation, livskvalitet og overgange i livet, og så har han i flere år været med som brugerrepræsentant i ISAAC’s bestyrelse, hvor der holdes temadage og konferencer om ASK (alternativ og supplerende kommunikation).

Sidste år blev en stor dansk ASK-konference aflyst på grund af corona-restriktioner, men næste år håber han at komme med til en stor international ISAAC-konference, der afholdes i Mexico.

Så en rejse mere til et land, han ikke har været i før, det vil han glæde sig til. Og når det gælder turen til Mount Everest, skal man aldrig sige aldrig – slet ikke, når man kender Jeppe

Kort om Jeppe

Jeppe Forchhammer bor i Valby, er 31 år og født med cerebral parese, fordi han mors livmoder sprang, da hun skulle føde ham. Det resulterede i for lidt ilt og en hjerneskade. Jeppes diagnose er dystoni, der er betegnelsen for ufrivillige spændinger i musklerne, som resulterer i abnorme bevægelser og stillinger af kropsdele - Jeppe kan ikke styre sine bevægelser.

Jeppe har besøgt følgende 36 lande: Canada, USA, Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Spanien, Portugal, England, Italien, Schweiz, Østrig, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet, Kroatien, Slovenien, Grækenland, Tyrkiet, Ægypten, Estland, Letland, Litauen, Kina, Thailand, Fillipinerne, Japan, Indonesien, Tanzania, Sydafrika, Australien, Vietnam og Fijiøerne.

Sidst opdateret:
Gå til top Top