Fodbold og CP – en god mulighed for sport og motion

Fodbold er Danmarks nationalsport, og i denne tid vækker den stor begejstring især på grund af landsholdets store resultater til EM og i VM-kvalifikationen. Men er det noget for børn med let cerebral parese (CP)?

Af Len Nossell, leder af CP Fodbold Center, FC Storebælt

Der kan være langt geografisk til en klub med CP-fodbold, og derfor kommer børn med CP ofte til at spille sammen med børn med andre diagnoser og funktionsnedsættelser i Parasport Danmarks fodboldturnering eller på et almindeligt klubhold.

På nogle fodboldhold fungerer det udmærket, men en hel del børn med CP opgiver at være med, når de andre er fysisk mere robuste og kropsstærke. Derudover sker det tit, at forældre til børn med let CP tøver med at melde dem til, fordi de er bange for, at det bliver for hårdt, eller at deres børn ikke magter det.

Det skal vi gerne lave om på. Men det kræver, at flere børn kommer i gang med at spille, og at der kommer flere fodboldtilbud til børn og unge med let CP.

De fleste børn og unge med mild CP er i stand til at spille fodbold på et eller andet niveau, og for de børn, der kommer i gang, ser vi ofte en fantastisk udvikling både i deres teknik og balance, i deres selvtillid, og i deres relationer med andre børn. Fornøjelsen og glæden er størst, når børn med mild cerebral parese spiller sammen med ligestillede.

CP Fodbold Center blev oprettet

For lidt under to år siden oprettede nogle ildsjæle, med flere års erfaring inden for CP-fodbold, et landsdækkende CP Fodbold Center under FC Storebælt i Korsør.

Det er et center for udvikling af CP-fodbold i Danmark, hvor man gennem specialiseret træning hæver niveauet for CP-fodbold, rekrutterer nye spillere og forhåbentlig inspirerer andre til at oprette CP fodboldtilbud flere steder i Danmark.

Spillerne, som er i alderen 14-34 år, fortsætter i deres lokale klub, men kommer til Korsør for at få ekstra træning seks til syv gange om året, således at de kan forberede sig til deltagelse i international CP klubfodbold, og, hvis de er talentfulde nok, til det danske CP Fodboldlandshold.

Vi startede med 12 spillere på vores elitehold CP FED (CP Fodbold Elite Danmark) og har i dag fordoblet det antal på trods af et langt corona-lockdown.

Dertil er der kommet et CP hold for kvinder, det første af sin slags i Danmark, men de er stadig relativt få på holdet, og her kunne vi godt tænke os flere piger fra 13-14 års alderen og opefter, der vil prøve at spille med.

Samarbejder med Parasport Danmark

Vi har fra starten haft et godt samarbejde med Parasport Danmark, og det har udviklet sig, således at både CP Fodboldlandsholdet og CP Talentholdet nu er lagt under FC Storebælts CP trænerteam og organisation.

Det giver rigtig gode muligheder for vekselvirkning mellem klubhold og landshold og gør det muligt at udvikle en fælles spillestil. Seneste skud på stammen er oprettelse af en 4-dages CP Fodbold Camp for børn med CP, som blev afholdt for første gang i samarbejde med Elsass Fonden i slutningen af juli i år.

Det blev en kæmpe succes med deltagelse af 17 børn og 19 forældre, der alle udtrykte ønske om at deltage igen til næste år. Vi vil gerne hjælpe til, hvis der er forældre, der vil oprette nye CP fodboldhold. Det er en stor fordel, hvis de selv kan stille med en træner eller en holdleder, men ellers vil vi hjælpe med at finde en fodboldklub, der kan optage dem som en naturlig del af deres aktiviteter.

Hvad er let eller mild CP?

I fodboldsammenhæng betyder det, at man kan gå/løbe uden hjælpemidler som stok eller stativ (dog accepteres specialskinner) og kan skubbe eller sparke til en bold med benet.

Vil du vide mere?

Du kan få mere information om det landsdækkende CP Fodbold Center, og hvordan du eller dit barn med CP kommer i gang med CP fodbold, ved at kontakte Len Nossel, mail: lennossell@gmail.com eller Camilla Voigt, Elsass Fonden, mail: cbv@elsassfonden.dk

Sidst opdateret:
Gå til top Top