Da videnskab blev til kunst

Hvordan formidler man sin egen krop som kunst? Det er skulptør og billedkunstner Kristian Sverdrup ved at undersøge. Arbejdet skal munde ud i en stor udstilling i Kunsthal NORD i Aalborg.

Kristian Sverdrup.Af Trine Kamp Larsen, kursuskonsulent

Kristian Sverdrup har cerebral parese, og da han for et par år siden deltog i Elsass Instituttets store undersøgelse af gangfunktionen, fik han en god ide: Han ville formidle de data, som undersøgelserne gav, i en række store kunstværker, altså omsætte videnskab til kunst. Projektet lykkedes.

Kristian søgte fonde og fik en portion penge til at finansiere skabelsen af værkerne, som han udvikler, mens to assistenter står for den fysiske udførsel af dem. Kunstværkerne skal munde ud i en stor udstilling på Kunsthal NORD i Aalborg, der åbner i maj.

Kroppen som redskab

Kristian Sverdrup ser ganske tilfreds ud, da vi besøger ham i hans værksted, som han har fået stillet til rådighed af Statens værksteder for kunst under Kulturministeriet. Her har han søgt – og fået bevilliget – en værkstedsplads i to måneder, mens han arbejder med udstillingen.

- Det bliver den største udstilling, jeg har lavet, og de to måneder er ikke et øjeblik for meget. Der skal arbejdes på højtryk for at få det hele færdigt, siger Kristian, der med ’det hele’ mener minimum tre skulpturer og tre billeder, som alle er inspireret af de data, der blev udtrukket af hans gangtests. Kristian bringer sig selv i spil med værkerne, men det er op til publikum at tillægge dem værdi:

- Jeg vil gerne vise, hvordan man kan overføre muskelfunktioner, bevægelse og nerveaktivitet i noget rumligt, men præcis hvad publikum ser, det er op til dem. Jeg arbejder med flere forskellige materialer, blandt andet et stort træværk der, når det bliver lakeret, ligner rav. Min krop kan derved tage flere forskellige former, farver og funktioner, og det bliver aldrig ensformigt at kigge på værkerne, for de ændrer sig lidt hele tiden, forklarer Kristian om baggrunden for udformningen.

Mange bolde i luften

Kristian Sverdrup er uddannet på Det Kongelige Kunstakademi, og har siden han blev færdig haft en alsidig karriere, om end udstillingen i Aalborg bliver den største. Med hver udstilling skal han genopfinde sig selv, og inspirationen får han fra mange forskellige ting. Den krøllede hjerne holder aldrig fri, og Kristian ved ikke, hvad han finder på, når han er færdig med udstillingen i Aalborg.

Men han ved, at han vil søge penge til at lave en ’artist talk’, altså formidlingssession under udstillingen så han og de andre kunstnere kan fortælle om arbejdet med værkerne og dermed formidle direkte til publikum. Kristian har mange bolde i luften. Sidste år var han således i Ungarn og udstille sammen med netværket Dansk Folkekunst, der er en forening, han selv har været med til at stifte. Tanken er at promovere dansk kunst i udlandet, og gruppens 30 medlemmer udstiller således udelukkende uden for landets grænser.

--------------------

Kristians udstilling hedder ’Mellem forskningsobjekt og kunstsubjekt’ og kan ses i Kunsthal NORD i Aalborg fra den 6. maj til den 5. juni 2017.

Sidst opdateret:
Gå til top Top