Jobbet i SKAT gør op med fordomme

Cerebral parese behøver ikke være en hindring for at være en del af arbejdsmarkedet. Det fortæller Kresten Pedersen, tidligere elev og nu fastansat i tolden.

Erik og Kresten fra SKAT.Af Maja Vestergaard Bigum, SKAT

I den traditionelle ansøgningsrunde havde Kresten Pedersen, 22 år, søgt om at blive elev i tolden. Han kom til samtale og gjorde et godt indtryk, men der var to andre unge, der var spot on til de opslåede stillinger, og de blev ansat.

Alligevel kunne Erik Biegel, den rekrutterende leder, og Anette Rye fra HR ikke glemme den nervøse, men nysgerrige ansøger Kresten.

- Der var noget over ham – et engagement og drive. Men som elev i tolden skal man rundt omkring i SKAT og bl.a. otte måneder på smuglerikontrol, et arbejde i felten der ikke var optimalt for Kresten, der har cerebral parese, siger Erik Biegel og fortsætter:

- Derfor var jeg nødt til at tænke lidt kreativt. Hvordan kunne vi ansætte ham, så det gav mening – både for Kresten og vores arbejdsplads?

Efter Erik Biegels overvejelser fulgte nogle snakke med Kresten og forhandlinger med kommunen i forhold til muligheder og tilskud. Sideløbende opstod der en åbning: HR stod nemlig pludselig med en ekstra ledig elevplads på landsplan.

Og en aftale kunne falde på plads, så Kresten startede som elev. Det blev en elevtid i Hjørring og Hirtshals, der bød på både kundeserviceopgaver inden for moms, forskuds og årsopgørelse og toldopgaver som rettelsesangivelser, hvis der har været fejl i fortoldninger. En praktiktur til Aarhus med administrativ sagsbehandlingsarbejde blev det også til. Kresten kom altså godt rundt, selvom det ikke blev til smuglerikontrol.

Til gengæld kan han uden problemer arbejde ved en computer, og det er også her, han løser de fleste af sine opgaver.

Som alle andre

- Jeg er naturligvis taknemmelig for, at jeg fik chancen i sin tid. Samtidig føler jeg dog, at jeg har vist, at jeg er en kapacitet, der bidrager aktivt til opgaveløsningen. Jeg er her ikke bare, så SKAT kan pudse sin glorie, men er en medarbejder præcis som alle andre. Jeg har bare nogle andre fysiske udfordringer, uddyber Kresten.

At vise man sagtens kan være som alle andre på trods af et handicap, er vigtigt for ham. Han fortæller, hvordan
hans kommunale ledsager, der i fritiden hjælper ham med praktiske opgaver, praler med jobbet i SKAT og hans kørekort på trods af de spastiske lammelser, Kresten har haft siden fødslen på grund af iltmangel.

- Det er da vildt fedt at være med til at gøre op mod nogle fordomme, siger Kresten og understreger, at det også er derfor, han gerne vil deltage i artiklen.

Den stolte leder

Når Erik Biegel skal sætte ord på, hvorfor han tog beslutningen og fik Kresten ind, er han ikke i tvivl: Det handlede om at gøre en forskel for et ungt menneske.

- Jeg er stolt over at være en del af en arbejdsplads, der er rummelig. Selvom det jo var et sats: Kunne han klare det? Det kunne han! Og med god hjælp fra kollegerne der tog godt imod ham og brugte ham som en ressource, slutter Erik Biegel.

Efter Krestens elevtid, der sluttede med udgangen af 2016, blev han ansat i Told 2 i Frederikshavn, hvor han løser administrative opgaver og har ekspeditionsvagter. På sigt håber han at kunne videreuddanne sig inden for tolden.

-----------------------

En rummelig arbejdsplads

SKAT har indgået et samarbejde med Hjørring Kommune, der indebærer, at den betaler ca. halvdelen af Krestens
timer, samt at han er omfattet af § 56-ordningen, der giver Kresten mulighed for at gå til f.eks. fysioterapibehandling i arbejdstiden, som modregnes af kommunen.

Sidst opdateret:
Gå til top Top