3 skarpe til regionsrådsformand Lars Gaardhøj

Handicapområdet set fra regionernes synspunkt.

Lars GaardhøjHvilken rolle spiller handicapområdet, og hvordan vil de fem regioner sikre bedre forhold for mennesker med handicap? Det tog vi en snak med Lars Gaardhøj om.

Han er regionsrådsformand for Region Hovedstaden og repræsenterer Socialdemokratiet. Lars Gaardhøj er desuden formand for Danske Regioners Psykiatri og Socialudvalg.

Hvilke udfordringer står handicapområdet over for lige nu, og hvad haster efter din mening mest?

Handicapområdet trænger til et gevaldigt løft, økonomisk og kvalitativt. Vi har i gennem længere tid set alt for mange fejl i sagsbehandlingen, og den hjælp, der tilbydes, svinger fra kommune til kommune. Det efterlader mig ærlig talt med indtrykket af, at økonomi trumfer faglighed, og at det er tilfældigt, hvilken hjælp du kan få afhængigt af, hvor du bor. Det er ikke i orden, hvis du spørger mig. Derfor haster det med at få evalueret hele det specialområde og få set på, hvordan vi kan forbedre det til gavn for mennesker, der lever med et handicap. For det er ikke godt nok i dag.

Hvilke initiativer vil regionerne tage for at sikre bedre forhold på området i næste periode?

Regionerne har tilbudt sig som en del af løsningen ved at foreslå at tage ansvaret for udvalgte målgrupper, der kræver nærhed til sundhedsvæsenet og meget specialiseret viden, som ikke kan forventes at være i alle 98 kommuner, men derimod godt kan være tilstede i fem regioner. Det kunne f.eks. være børn, unge og voksne med komplekse behov, der ofte skyldes fysiske funktionsnedsættelser kombineret med diagnoser som f.eks. autisme eller en hjerneskade.

Hvilke ambitioner har regionerne for at spille en større rolle inden for handicapområdet i næste periode?

Vi har store ambitioner i regionerne og afventer med spænding regeringens evaluering og er klar til at tage et større ansvar. Vi vil kunne tilbyde en bedre visitation, der bygger på specialiseret viden, når det gælder udvalgte, små og komplekse målgrupper. Det, tror jeg, vil være rigtig godt for borgerne med et handicap. Jeg synes også, der er gode muligheder for styrket forskning og udvikling, da sundhedsvæsenet jo er bygget meget op omkring netop forskning. Det ville være en fordel, hvis regionerne fik en større rolle inden for det højt specialiserede område.

Sidst opdateret:
Gå til top Top