Jeg kan lide at gøre en forskel for andre mennesker

43-årige Thomas Arpe har været i Uganda rigtig mange gange, og det smukke afrikanske land er gået så meget i blodet på ham, at han bliver ved med at hjælpe mennesker med cerebral parese.

Thomas Arpe bor i Aarhus, og det er næppe helt tilfældigt, at han arbejder for Handi-Travel-Info, der formidler information om handicapvenlige rejser og rejsemål, for hans mange ture til Afrika har givet gode erfaringer.

Men det hele begyndte for en del år siden, hvor Thomas og Rasmus Storgaard, der begge har CP, kastede sig over arbejdet med at skabe udvikling for mennesker med CP i Uganda. En beslutning, der har betydet rigtig meget for mange mennesker.

Thomas og Rasmus

Hvornår kom du først på tanken om at lave ulandsarbejde?

Det var tilbage i 2008, hvor jeg var frivillig i Dansk Handicap Forbund. Jeg var med på en tur til Uganda og kunne se, at jeg kunne hjælpe andre dernede. Det var en stor oplevelse, og jeg kunne se, at de havde brug for hjælp, og at jeg havde en viden om mennesker med CP, som de ikke havde.

Hvad har det givet dig at arbejde for mennesker med CP i Uganda?

Jeg synes, det er dejligt, at jeg kan hjælpe andre og samtidig gøre det, jeg er god til. Jeg interesserer mig for arbejdet og kan lide at gøre en forskel for andre mennesker. Det er som om, at de i tredjeverdenslande er hundrede år tilbage i tiden, og det er derfor, de har brug for hjælp og støtte. Det er ikke nødhjælp, som vi laver, men hjælp til selvhjælp og jeg tror, at det kommer man længst med, når man arbejder i tredjeverdenslande. Og grunden til vi er nået så langt i CP Danmark, det er blandt andet fordi, at de kunne se at Rasmus Storgaard og jeg selv har CP. Vi har været gode rollemodeller for dem.

Hvilken følelse har du, når du er dernede?

Det er en god fornemmelse at se, hvor langt de er kommet dernede og selvfølgelig, at jeg har været en del af det, at jeg har været med til at bygge det op.

Thomas i Uganda

Havde du troet det ville nå så langt?

Jeg havde ingen idé om, at det kunne blive så stort, som det er i dag, da første projekt blev skabt. Det virker som om, vi har fundet de rigtige folk i Uganda, for uden dem var vi aldrig nået så langt, som vi er i dag.

Hvor mange gange har du været i Uganda?

Jeg har været mange gange i Uganda. Rasmus Storgaard er god at have med, for han er god til Facebook og til at tage billeder og video, hvor jeg er mere til at skrive projekter og sørge for, at det kører. Vi støtter hinanden meget godt, vi har en god rollefordeling.

Hvad tænker du om det du sammen med CP Danmark har opnået i Uganda?

Vi skal være stolte af alt det, vi har opnået dernede. Vi har været med til at hjælpe andre og fået skabt en CP-organisation, der i dag har 1.200 medlemmer.

Hvornår skal du til Uganda næste gang?

Jeg skulle have været dernede for at lave et større fællesprojekt sammen med Dansk Handicap Forbund. Men pga. corona bliver det på Thomas og RasmusZoom. Til marts slutter vores projekt i CP Danmark, og så skal jeg derned og høre, hvad de har fået ud af det her projekt. Desværre kommer der ikke et nyt projekt i CP Danmark, men Rasmus og jeg har valgt at fortsætte vores arbejde hos Dansk Handicap Forbund med det store fællesprojekt, der varer 10 år.

Hvad har været din største oplevelse i Uganda?

Min største oplevelse er at opleve landet og komme ind under huden på folk. Og hjem til folk der har brug for vejledning og støtte. Jeg tror, når man bare skriver et projekt, kan man godt gå sur i det, hvis man ikke har været dernede. Og jeg fandt ud af, at jeg kan bruges til noget.

Hvad har corona betydet for aktiviteterne i Uganda?

Corona-situationen har været svær i Uganda, der har været lukket ned. Der er ikke hjælpepakker i Uganda, så vi har været nødt til at hjælpe dem i projektet med at få mad på bordet hver dag. Vores aktiviteter er blevet udskudt, men er så småt begyndt igen.

Fakta om Uganda
Der bor cirka 38 millioner mennesker i Uganda. Man regner med at cirka tre millioner har et handicap. 30 procent af de handicappede i Uganda har cerebral parese.

Sidst opdateret:
Gå til top Top