Større risiko for coronavirus når arbejdet genoptages
22. april 2020

Større risiko for coronavirus når arbejdet genoptages

18-årige Liva er multihandicappet og yderst sårbar overfor coronavirus. Familien har isoleret sig med hende og taget alle forholdsregler. Men efter påske skulle hendes mor have været tilbage på arbejde i en børnehave, hvilket ville betyde en større smitterisiko derhjemme.

Randi, Liva, Jørgen og Asta.Det siger ret meget om 18-årige Livas helbred, at det lokale apotek her under coronakrisen har reserveret medicin, sprit m.m. og pakket det på forhånd, så hendes far, Jørgen Krøigaard, bare kunne hente det og skynde sig hjem.

Liva er en af de personer, der slet ikke skal rammes af coronavirus. Hun har cerebral parese (tetraplegiker), epilepsi, er blind, har knapsonde og baklofenpumpe og har været igennem mange behandlinger og operationer.

- Hun skal bare ikke blive syg med coronavirus, fastslår Jørgen Krøigaard, der frygter det værste, hvis virusen får sneget sig ind i hjemmet, der også tæller hans kone Randi og Livas lillesøster, Asta.

Familien har taget alle forholdsregler omkring Liva, der har været isoleret siden coronakrisen begyndte.

Ingen skole, ingen aflastning og ingen hjælpere i huset. Familien får ikke besøg, får leveret madvarer og Asta ser ikke sine veninder.

Jørgen og Randi har gjort alt, hvad de kunne for at beskytte Liva. Men Randis arbejde har været en potentiel bombe for familien.

Husstand med særlig risiko

Randi er pædagog og arbejder i en børnehave, hvor der trods diverse tiltag vil være en risiko for smittespredning. Familien har naturligvis frygtet den situation, hvor Randi skulle tilbage på arbejde og risikere at tage coronavirus med hjem til Liva.

Heldigvis har Randis leder været meget forstående, da hun kender familiens situation, så Randi ikke har været nødsaget til at møde på arbejde. Hverken før påske, hvor der var nødberedskab, eller efter påske, hvor hverdagen i daginstitutionerne begyndte igen.

- Hvis Randi arbejdede på et kontor, hvor der var taget forholdsregler, så var det ok, at hun skulle på arbejde. Men som pædagog med mange børn omkring sig er det helt uforsvarligt, da forekomsten af asymptomatiske forløb jo her er særligt udtalt, siger Jørgen Krøigaard.

Familien har været heldige med arbejdsgiverens forståelse for deres situation. Men så heldige er alle andre næppe.

Derfor ønsker Jørgen også, at hensynet til de pårørende tænkes med i form af en eller anden grad af lønkompensation, så en person, der bor i husstand med én i særlig risiko, ikke behøver at gå på arbejde.

- Jeg synes ikke, man kan byde nogen, at de skal vælge mellem deres arbejde og familie, siger Jørgen Krøigaard.

CP Danmark har arbejdet politisk for, at der kan blive taget hensyn til familier, der har en person i særlig risiko, og hvor arbejdet skal genoptages. Der er i øjeblikket politiske forhandlinger på området.

Sidst opdateret:
Gå til top Top