Budgetkrig om fysioterapi rammer mennesker med handicap
23. januar 2020

Budgetkrig om fysioterapi rammer mennesker med handicap

CP Danmarks landsformand Lone Møller har skrevet et debatindlæg om de aktuelle udfordringer med vederlagsfri fysioterapi, som mange oplever at få aflyst, reduceret eller udskudt.

Theis har cerebral parese. Han er 33 år og vild med fysisk træning. 'Jeg kan mærke indeni, at jeg har det bedre. Det giver en stor gejst, at det går fremad, og min livsglæde er blevet langt større,' siger Theis. Vægten er gået ned, og det fysiske og mentale overskud er gået op.

Det er langt fra alle, der træner lige så intensivt som Theis. Men alle fortæller den samme historie. Det giver dem velvære og en oplevelse af at gøre noget godt for dem selv.

Vi har længe vidst, at fysisk aktivitet, bevægelse og motion er helt afgørende – ikke alene for velvære, men som erstatning for medicin, til at reducere smerter og forebygge alvorlige sygdomme.

Derfor har børn, unge og voksne med cerebral parese siden 1989 haft ret til vederlagsfri fysioterapi for at kunne forbedre og vedligeholde deres funktionsniveau. Vederlagsfri fysioterapi er – for de fleste - et helt og absolut nødvendigt træningsminimum.

Alligevel har rigtig mange i efteråret oplevet at få aflyst, reduceret eller udskudt deres fysioterapi. En undersøgelse viser, at ca. 25 pct. har fået ændret deres tilbud, og små 20 pct. forventer, at de vil få mindre vederlagsfri fysioterapi i 2020, end de fik i 2019.

Forklaringen er, at overenskomsten mellem fysioterapeuterne og det offentlige indeholder en økonomisk ramme, som ikke må overskrides, og fysioterapeuterne er forpligtiget til at sørge for, at det ikke sker.

Det er baggrunden for, at mange af vores medlemmer har oplevet et sandt kaos i den vederlagsfri fysioterapi i efteråret. Og det går ikke over. Vi vil se det samme hvert efterår, så længe overenskomsten ikke ændres.

Det er ikke rimeligt, at borgere med et åbenlyst behov for hjælp tages som gidsler i en økonomistyringskamp. Mennesker, hvis førlighed og livskvalitet er helt afhængig af den træning, lægen har visiteret dem til, skal ikke være kastebold i en kamp om kroner. Der må skaffes de midler, som er nødvendige for at sikre, at alle, der er afhængig af det, får den fysioterapi, de har behov for.

Lone Møller, landsformand i CP Danmark – Landsforeningen for cerebral parese

Sidst opdateret:
Gå til top Top