Man kan alt med et spejdertørklæde på
23. november 2020

Man kan alt med et spejdertørklæde på

I oktober drog en flok gæve spejdere afsted på spejderlejr i det jyske. Det er der såmænd ikke noget specielt i - og dog. Spejderne går alle på specialspejd-holdet i Ullerslev-spejdergruppe på Fyn.

Holdet er for børn og unge med specielle behov. Flere af dem er kørestolsbrugere, har cerebral parese, epilepsi eller andet som betyder, at der skal tages specielle hensyn.

Holdet har eksisteret i flere år og er et af de få spejdertilbud i Danmark, som henvender sig direkte til børn med specielle behov, men det er første gang, at holdet var på spejderlejr med overnatning.

- Vi har været så heldige, at der har været et par fonde som har støttet turen, fortæller spejderleder Rikke Koch-Poulsen.

- Vi skulle finde et sted, som gav spejderne god adgang til naturen, samtidig med at de praktiske ting var i orden, såsom lift, så spejderne kan komme ud af deres kørestole til natten. Det koster jo lidt ekstra i forhold til en ganske almindelig spejderhytte, og derfor var fondsmidlerne en kærkommen håndsrækning.

Lejr i Hou Søsportcenter

Valget faldt på Hou Søsportcenter ved Odder. Temaet for turen var ”Børn gror i naturen” efter inspiration fra Friluftsrådets kampagne. Hovedbudskabet i kampagnen er, at naturoplevelser skal være en fast del af alle børns opvækst.

Spejder ved vandet.

Oplevelser i naturen er lige så vigtige for børns psykiske og fysiske helbred, som sunde madvaner og motion. Børn bliver nemlig større i naturen. Deres horisont udvider sig, de får uglet hår, jord på knæene og tillid til sig selv og verden.

Desværre vokser et flertal af landets børn op uden at have prøvet at overnatte i naturen, snittet med en dolk eller bygget en hule i skoven. Det viser en undersøgelse fra Friluftsrådet.

Til vands, til lands og i luften

Lørdagen startede med træklatring, hvor alle fik mulighed for at komme helt op mellem trækronerne og nyde udsigten helt til Samsø. Spejderne havde allieret sig med firmaet ”Friluftsliv for alle”, som specialiserer sig i naturoplevelser for mennesker med handicap.

Træklatreinstruktøren Kaj Jørgensen havde gjort klatreliner klar i et af de høje træer på Søsportscenterets grund. Spejderne kom efter tur helt op i det høje træ og fik ringet med den klokke, som sad 10 meter oppe. Nede på jorden blev der heppet med opmuntringer fra de andre spejdere.

For at ventetiden ikke blev for lang, var der andre opgaver som skulle laves imens – bl.a. skulle efterårets smukke dag kommes på flasker og konserveres, og der skulle laves en uro af naturting. Senere på dagen havde Kaj sat en svævebane op, og igen var de seje spejdere klar.

- Med denne tur ville vi gerne vise spejderne, at alt er muligt – også selv om man har nogle fysiske udfordringer, fortæller Rikke Koch-Poulsen, der var glad og stolt over at se, hvordan spejderne tog udfordringerne op.

- De susede afsted i svævebanen, som så blev trukket op af de andre spejdere. Det at kunne samarbejde er nemlig en af spejdernes spidskompetencer.

Kan alt med et spejdertørklæde på

Spejder på krabbejagtDagens program blev afsluttet med en tur til vandet, hvor der blevet fanget krabber, søstjerner og rejer.

- At fange krabber lyder måske som en aktivitet, som alle børn har prøvet, men når man sidder i en kørestol eller er svagsynede, så er det ikke så lige til, som det lyder, understreger Rikke Koch-Poulsen.

For flere skulle der også lidt overvindelse til for at prøve at holde en krabbe. Men som spejder Ninna Johansen sagde: ”Vi kan alt, når vi har spejdertørklædet på.”

Udover de nævnte aktiviteter nåede spejderne også at være på lommelygtetur i mørket og prøve at geocache. Så det var nogle trætte spejdere, der søndag vendte næsen hjem mod Fyn – trætte på den gode måde efter at have fået en masse forskellige naturoplevelser til lands, til vands og ikke mindst i luften.

Sidst opdateret:
Gå til top Top