Human Afvikling: Teater der giver stof til eftertanke
26. oktober 2016

Human Afvikling: Teater der giver stof til eftertanke

I ly af efterårsferien fik to diagnoser en yderst fremtrædende rolle i det kulturelle liv. Biograffilmen ’Life Animated’ sætter fokus på autisme, og i Det Kgl. Teaters Skuespilhus sørgede uforlignelige Jacob Nossell for, at publikum - der med hans diagnose cerebral parese som udgangspunkt - fik lejlighed til at spidde normalitetsbegrebet og i sin yderste konsekvens retten til at leve.

Er Jacobs liv værd at leve? Orker han det selv efter knap 30 år op ad bakke? Har drømmen om kæreste, børn og job nogen som helst gang på jord? Og hvis den har - tør han så udleve den?

Der var premiere på Human Afvikling i fredags, og efter en 100 minutters sublim scenecocktail af nyskabende teater, psykologisk forskning og interaktiv holdningsbearbejdelse, kvitterede publikum med stående ovationer og tre fremkaldelser.

Holdning og videnskab
I løbet af forestillingen, der er skrevet af Jacob Nossell, Magnus luel Berg og Thomas Corneliussen, der også har stået for iscenesættelsen, bliver publikum konfronteret med en række menneskelige og etiske dilemmaer, som de her og nu skal tage stilling til.

Det føles ikke ubehageligt, men alligevel tankevækkende, fordi det giver anledning til selvransagelse. For det er jo alle os andre, der mener, at Jacob ikke er normal.

Set indefra Jacobs hoved er han helt normal. Det er en betragtning, der har givet ham en hulens masse problemer gennem livet. Og måske var det også bedst, hvis det fik en ende?

Publikums holdningstilkendegivelser under forestillingen vil i øvrigt efterfølgende blive brugt til psykologisk og social forskning. Det er det, der ligger i betegnelsen Stages of Science.

Teaterbøtten er vendt
Human Afvikling spillede én gang på Det Kgl. Teaters Gamle scene i 2014 som en del af den prisbelønnede dokumentarfilm 'Naturens Uorden'. Nu er bøtten vendt, og en del af dokumentarfilmen indgår i den nye teaterforestilling, som kan opleves helt frem til den 19. november i Skuespilhuset.

Har man ikke allerede sikret sig billet til Human Afvikling, så er det absolut anbefalelsesværdigt at gøre det. Det er en god og eftertænksom oplevelse – både under og efter forestillingen.

Medvirkende: Jacob Yoon Egeskov Nossell, Kristoffer Fabricius, Peter Kær og Josephine Raahauge.

Iscenesættelse: Thomas Corneliussen. Forskningsleder Stages og Science: Kristian Moltke Martiny.

Billetter og mere om forestillingen på: www.kglteater.dk

Foto: Per Morten Abrahamsen

Sidst opdateret:
Gå til top Top