Det er fedt at gøre andre glade

Politisk, musikalsk, involveret i handicapsagen og meget mere. Listen over 35-årige Jonas Poss Pedersens projekter og interesser er lang, og det hele er med til at give ham et godt liv.

Tekst og foto: Benjamin Steengaard Rasmussen

Skjorten og gabardine-bukserne er fast påklædning for 35-årige Jonas Poss Pedersen, der ved særlige lejligheder heller ikke er bleg for at tage et af sine mange slips på. Stil skal der være, og det passer godt til den travle mand, der har kalenderen fuld og gerne vil nå det hele – og lidt til.

Det var en drilsk navlestreng på Køge Sygehus i 1982, der var årsagen til, at Jonas Poss Pedersen manglede ilt ved fødslen, fik en hjerneskade og senere diagnosen cerebral parese. 35 år senere møder CP Magasinet INDBLIK Jonas - eller Moffe som han kaldes - på daghøjskolen i Roskilde for at høre hans bud på det gode liv.

- Det gode liv for mig er, at jeg har noget at stå op til hver dag. Jeg er et meget socialt menneske, og det giver mig livskvalitet at møde nye mennesker og få nye input, forklarer Jonas Poss Pedersen, der har været og er involveret i mange forskellige projekter og tiltag.

Giver koncerter
Hans hverdag begynder og slutter på bostedet Koglerne i Jyllinge, hvor han har boet siden 2005, men dagsprogrammet er på daghøjskolen på Københavnsvej i Roskilde.

I de resterende frie timer er Jonas for det meste i fuld gang – for eksempel med Moff e & Magneten, et band hvor han siden 2008 har spillet sammen med Claus Halkjær, musikkonsulent i Center for handicap i Roskilde Kommune, som han mødte til undervisning på Koglerne.

- Vi giver 10-15 koncerter om året på plejehjem, til private fester m.m. - i uge 50 har vi tre koncerter, siger Jonas og uddyber om bandet:

- For mig er det et budskab at gå på scenen og stå frem for at vise, at handicappede sagtens kan noget.

Jonas havde en almindelig barndom i hjemmet i Herfølge. De første seks års skolegang var på en almindelig folkeskole, hvor han var den dårligst fungerende. Men et skift til en skole med specialklasser ændrede pludselig alt, for nu var Jonas en af de bedst fungerende klassen, og det gav ham mere selvværd. Sikkert noget der har fået betydning den dag i dag for den udadvendte mand, der bruger sit netværk og søger nye bekendtskaber og oplevelser.

Engageret i Koglerne
Engagementet tæller blandt andet rollen som konferencier for 600 deltagere til Roskilde Handi-Festival, arrangør af speeddating for handicappede og ikke mindst den syv måneder lange personlige rejse i et rollemodelsprojekt, som SUMH (Sammenslutningen af Unge Med Handicap) stod bag. Det hele krydres med rejser, som Jonas siden 2005 har dyrket mindst en gang årligt til for eksempel Thailand og Tunesien.

- Der er 1.000 ting, jeg skal for tiden, for jeg vil gerne nå det hele, men det kan også blive for meget. Som spastiker bliver jeg jo hurtigere træt, konstaterer Jonas.

Udover interessen for at skabe sociale og underholdende aktiviteter og muligheder er der også en tydelig handicappolitisk interesse at spore. I hele udviklingen af bostedet Koglerne har Jonas Poss Pedersen været med til at bidrage til processen.

- Jeg var meget engageret i sagen med Koglerne, da der manglede et sted for min målgruppe, forklarer Jonas, der har tydelige holdninger til handicappolitik og manglende muligheder for selvbestemmelse og for meget bureaukrati. Men lokalpolitik er han ikke helt klar til. Endnu.

- Lige nu ved jeg, hvad jeg skal, og alt det, jeg gør, giver mening for mig. Det er hele spektret, der gør det fantastisk - det er det gode liv for mig. At jeg for eksempel er med til at andre mennesker får en god oplevelse og gør andre glade - det er fedt, forklarer Jonas.

Sidst opdateret:
Gå til top Top