Få et nemmere studieliv

Jeg hedder Tenna og går på en videregående uddannelse, hvor jeg læser til ergoterapeut.

 

Tenna Bang, studerende

 

På grund af min CP bliver jeg hurtigere udtrættet og bruger mere energi og tid end så mange andre på at være studerende – det gælder både, når jeg er i skole og når jeg læser hjemme. Derfor har det været vigtigt, at finde nogle værktøjer eller metoder til at få studielivet til at fungere for mig, så der også er tid til andre ting uden for studiet.


1. SPS – en støtteordning
Lige da jeg fik svar på, at jeg var blevet optaget på studiet, søgte jeg om at få SPS. SPS står for Specialpædagogisk Støtte og er en støtte man kan søge om, hvis man har en funktionsnedsættelse.


SPS kan være forskellig alt efter hvilket behov, man har. Min SPS foregår på den måde, at jeg har en vejleder, som er en underviser fra min skole. Vi mødes et par gange om måneden, hvor vi sammen gennemgår de kommende uger i forhold til, hvad der skal læses og hvad jeg skal prioritere at få læst. Jeg ved nemlig, at det ikke kan lade sig gøre for mig at få læst alt (hvilket nok gælder de fleste studerende) og det gør, at jeg let mister overblikket og ikke ved, hvor jeg skal starte. Men når jeg har set det igennem med min vejleder, så ved jeg, hvor jeg skal begynde og så må jeg tage det, jeg ikke når med tiden.


Jeg bruger også min SPS-vejleder, som en kontakt, jeg kan henvende mig til hvis der er noget praktisk, som skal arrangeres. Det kan eksempelvis være, når jeg skal i praktik på min uddannelse, så sørger vi sammen for, at jeg kommer et sted hen, hvor jeg ikke vil opleve alt for store udfordringer i forhold til mit fysiske handicap. Men, som sagt, kan SPS også bruges på andre måder alt efter ens behov.


Du skal kontakte SPS-vejlederen på dit uddannelsessted, hvis du vil søge om specialpædagogisk støtte (SPS).

 

2. Nota – bibliotek med lydbøger
En anden ting, som hjælper mig med studiet, er Nota. Nota er et bibliotek for personer med et læsehandicap, hvor der findes rigtig mange bøger som lydbog eller som e-bog, der kan læses op af et oplæsningsprogram på computeren. Det hjælper mig meget, at jeg kan få oplæst mine studiebøger, når jeg kommer hjem efter en skoledag.


Ved at få det oplæst bruger jeg ikke lige så meget energi på at komme igennem stoffet og det går lidt hurtigere. For mig fungerer det bedst når jeg kigger med i teksten, samtidig med at det bliver oplæst, og i starten skal man lige vænne sig til det, især hvis det er en e-bog, hvor man benytter et oplæsningsprogram, da det er en computerstemme.

Både med Nota og SPS oplevede jeg, at der gik noget tid fra jeg søgte til det blev godkendt, så det kan være en god ide at søge om det i god tid.

Læs mere på Nota: www.nota.dk

 

3. OneNote – til struktur og overblik
En tredje ting, som fungerer godt for mig, er at have struktur og overblik over mine noter og filer fra studiet. Jeg anvender OneNote til mine noter og laver mange mapper med undermapper for at holde styr på det.

Det tager lidt tid at skabe strukturen og overblikket i noterne, men for mig er det det værd, da det giver mig ro, at jeg ved, hvor det hele er. Men jeg tror, at det er meget individuelt, hvordan man skaber overblikket, og hvad der virker for den ene, virker måske ikke for den anden. Derfor kan det være, at man må prøve sig lidt frem og se, hvad der fungerer for én.


OneNote er en digital notesbog, hvor du kan samle alle dine noter og oplysninger. Det vil sige alt, hvad du skal bruge, for at huske og administrere dit liv.

 

4. Uddannelse med fysiske udfordringer
I min uddannelse som ergoterapeut skal man kunne arbejde med mennesker, hvor man selv er fysisk aktiv, eksempelvis i forbindelse med genoptræning, hvilket til tider kan være en udfordring, når man selv har en fysisk funktionsnedsættelse.


Det kan godt sætte tanker i gang om det nu er den rigtige uddannelse for mig og om jeg kan leve op til andres forventninger, når jeg engang er færdiguddannet. Dette tænker jeg, at andre med CP også kan opleve i forhold til andre uddannelser.


For mig hjælper det at tale med andre om det, både familie og venner, men også erfarne personer som har et bedre kendskab til uddannelsen og professionen. Jeg har blandt andet vendt det med min SPS-vejleder og en nyuddannet ergoterapeut for at høre, hvad de tænker. På den måde kan man måske få sat nogle andre perspektiver på og få vendt det til en styrke, at man har en funktionsnedsættelse. Så mit råd er, at hvis du er tvivl, om du kan vælge en uddannelse på grund af din funktionsnedsættelse, så tal med andre om det, gerne med nogle der kender til området. Det har i hvert fald givet mig mere ro og tryghed omkring det.

 

Kan jeg få hjælp til uddannelse og job?

 

Skriv om dit studieliv eller stil spørgsmål på UngeForum

Gå til top Top